Το έντερο όπως είναι γνωστό, περιέχει μια πολυποίκιλη κοινότητα μικροοργανισμών, γνωστή ως μικροβίωμα, που παίζει ζωτικό ρόλο στην πέψη, την ανοσία και την ψυχική υγεία.
Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου χαρακτηρίζεται από ποικίλο και ισορροπημένο πληθυσμό ωφέλιμων βακτηρίων.
Σύμφωνα με νέα διπλή έρευνα από το Penn State, η καθημερινή κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων από φιστίκια ή ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα και μπαχαρικά μπορεί να βελτιώσει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, κάτι που είναι ένας δείκτης της συνολικής υγείας.
Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την υγεία
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια τεράστια κοινότητα μικροοργανισμών που κατοικούν στον ανθρώπινο εντερικό σωλήνα. Αποτελούμενο από τρισεκατομμύρια βακτήρια, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών συστημάτων, όπως ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα.
“Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν πολλά διαφορετικά μικρόβια έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ποικιλία βακτηρίων”, δήλωσε Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Penn State.
Πώς έγιναν δύο μελέτες για φιστίκια και βότανα+μπαχαρικά
Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έφαγαν το σνακ με φιστίκια εμφάνισαν αυξημένη αφθονία στα Ruminococcaceae, βακτήρια που συνδέονται με υγιή μεταβολισμό του ήπατος και ανοσοποιητική λειτουργία.
Στην μελέτη με τα βότανα και τα μπαχαρικά οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μιγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών (κανέλα, τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμάς, δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικός και θυμάρι) στη διατροφή συμμετεχόντων με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
το τέλος ενός μήνα του πειράματος, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αύξηση της ποικιλότητας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μέσες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών (περίπου 1 με 1,5 κουταλάκι την ημέρα).
Τι είπαν οι ερευνητές
“Είναι τόσο απλό που μπορούν να το κάνουν όλοι”, είπε η Kris-Etherton. “Η μέση δυτικού τύπου δίαιτα απέχει πολύ από το να είναι ιδανική. Οπότε πιστεύω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά. Είναι επίσης ένας τρόπος να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας, αλλά και να αρωματίσετε τα τρόφιμα με τρόπο που τα κάνει εύγευστα”.
Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλότητας θεωρήθηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σύνδεση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το σωματικό βάρος.