Γιατρός επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των συμπτωμάτων Long Covid στα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς είναι όπως είπε απότοκα της νόσου και δεν έχουν να κάνουν με κάποια άλλη πάθηση.
Στα ειδικά ιατρεία αντιμετώπισης Long covid των νοσοκομείων για να μειωθεί το αίσθημα της δύσπνοιας, της κόπωσης και της δυσφωνίας, χρειάζεται ορθοφωνία, γυμναστική του αναπνευστικού με τραγούδι και εξειδικευμένη θεραπεία.
Η Βησσαρία Σακκά, Παθολόγος, Λοιμωξιολόγος, Β΄κλινική λοιμώξεων του νοσοκομείου “Σωτηρία”, ενημέρωσε πώς το ειδικό ιατρείο του νοσοκομείου “Σωτηρία” για αντιμετώπιση συμπτωμάτων long covid, λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 8:30 – 14:30 με ραντεβού.
Επιπλέον επισήμανε, ότι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται, ακόμη και μετά από ήπια νόσηση, πρέπει να απευθύνονται στα ειδικά τμήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, για σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. “Το να υποβάλλονται σε πληθώρα εξετάσεων και να γυρνάνε από γιατρό σε γιατρό δεν βοηθάει” τόνισε στην ΕΡΤ.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που νοσούν από το σύνδρομο Long Covid
“Αρχικά νομίζαμε ότι μόνο όσοι είχαν νοσήσει σοβαρά με Covid και ίσως είχαν και νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, διατηρούσαν συμπτώματα της νόσου και μετά τη θεραπεία τους. Έχουμε όμως διαπιστώσει ότι πολλά άτομα με πολύ ήπια αρχική νόσο Covid εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα που μπορεί να κρατάνε τρεις και έξι μήνες. Αίσθημα χρόνιας κόπωσης, ταχυκαρδίες ειδικά στην όρθια στάση (ορθοστατική ταχυκαρδία), δυσφωνία – καθηγητές σε σχολείο δυσκολεύονται να βγάλουν τη μέρα- και άλλα”.