Δείτε το «Παγωμένο Φεγγάρι» των Χριστουγέννων που φώτισε τον ουρανό για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια. Πώς συνδέεται με τον Μύθο του Αη Βασίλη

Κοινοποίηση:
feggari

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι ξεχωριστά καθώς μετά από 38 ολόκληρα χρόνια εορτάζονται με πανσέληνο την οποία καταγράψαμε πάνω από τη Μακρόνησο την ώρα που έριχνε το φως της στο Λαύριο και το Σούνιο.

 

Σύμφωνα με το Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, η τελευταία φορά που η γέννηση του Χριστού εορτάστηκε με γεμάτο φεγγάρι ήταν το 1977, ενώ το επόμενο θα είναι το 2034, όπως αναφέρει η
mixanitouxronou.gr.

Το φαινόμενο της Πανσελήνου ανήμερα των Χριστουγέννων ονομάζεται και Παγωμένο Φεγγάρι, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, φωτίζει τον ουρανό για να μπορεί ο Αϊ-Βασίλης να βλέπει καθαρά μέσα στη νύχτα και να μοιράζει τα δώρα του στα παιδάκια όλου του κόσμου. Το φαινόμενο συνδυάστηκε και με την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου.

Δείτε το παγωμένο φεγγάρι όπως εμφανίστηκε πάνω από το Λαύριο και φώτισε το Σούνιο:

To «Παγωμένο Φεγγάρι» των Χριστουγέννων 2018

Τι είναι το ηλιοστάσιο

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι ημέρες στο βόρειο ημισφαίριο μικραίνουν ολοένα και περισσότερο σε διάρκεια και οι νύχτες μεγαλώνουν. Όμως, τα πάντα αλλάζουν από χειμερινό ηλιοστάσιο το οποίο ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και σήμανε την επίσημη έναρξη του χειμώνα. Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού.

Έτσι έχουμε θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Είναι δηλαδή, ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο το θερινό και τον Δεκέμβριο το χειμερινό, και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις εποχές του έτους.

Ημερολογιακά, το χειμερινό ηλιοστάσιο κυμαίνεται μεταξύ της 20ης και της 23ης Δεκεμβρίου, ενώ φέτος η τυπική έναρξη του χειμώνα είναι 21 Δεκεμβρίου, οπότε ήταν και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, με διάρκεια 14 ώρες και 29 λεπτά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: