«Είναι πραγματικά ασυνήθιστο να βρίσκουμε τόσους πολλούς καλοδιατηρημένους σκελετούς ταυτόχρονα, όπως αυτούς που ανακαλύφθηκαν στο Åsum», δήλωσε ο επιμελητής του μουσείου Michael Borre Lundø.
‘Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για να πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αναλύσεων, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα για τη γενική υγεία, τη διατροφή και την προέλευση των νεκρών, καθώς αυτό δεν έχει εξεταστεί ποτέ σε παρόμοιους τάφους».
Οι σκελετοί βρέθηκαν στο χωριό Åsum της Δανίας, κοντά στην Odense της Δανίας, ενώ ήταν θαμμένοι με τεχνουργήματα από το εξωτερικό, κάτι που αποδεικνύει ότι ταξίδευαν και έκαναν εμπόριο.
«Οι τάφοι που βρέθηακν στο Åsum είναι τόσο καλοδιατηρημένοι που ίσως είναι δυνατό, για πρώτη φορά, να γίνουν ειδικές αναλύσεις aDNA στους περισσότερους σκελετούς — δηλαδή αναλύσεις DNA σε αρχαίο υλικό», σύμφωνα με την Sarah Croix, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διδάκτωρ του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aarhus.
«Θα είναι συναρπαστικό να μάθουμε από πού προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και αν οι ίδιες οικογένειες θάφτηκαν εδώ σε πολλές γενιές». Τα υψηλά επίπεδα νερού και οι καλές συνθήκες του εδάφους διατήρησαν τους σκελετούς σύμφωνα με τον Lundø.
‘Κανονικά όταν ανασκάπτουμε τάφους Βίκινγκς, είμαστε τυχεροί αν έχουν μείνει δύο δόντια στον τάφο εκτός από τα αντικείμενα του τάφου’, εξήγησε, ‘αλλά εδώ έχουμε τους σκελετούς πλήρως διατηρημένους. Οι σκελετοί είναι σε καταπληκτική κατάσταση, τόσο καλά διατηρημένοι. Υπάρχουν πέντε δάχτυλα των χεριών, πέντε δάχτυλα των ποδιών και αυτό ανοίγει ένα εντελώς νέο σύνολο δυνατοτήτων για ανακαλύψεις.
Μερικοί από τους σκελετούς θάφτηκαν με αντικείμενα όπως μαχαίρια, καρφίτσες, μαργαριτάρια.
Η ανασκαφή έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανακαίνιση του ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή.
Ενώ αυτοί οι τάφοι προορίζονταν για άτομα υψηλού επιπέδου, η πλειονότητα των σκελετών ανήκε σε μια κοινότητα αγροτών, σύμφωνα με το μουσείο. Ο ταφικός χώρος καλύπτει περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα ανατολικά του Odense και πιστεύεται ότι ανήκει στον 9ο και 10ο αιώνα.
ΛΥΔΟΙ