«Δεν είμαστε κάφροι, ούτε γραφικοί»: Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς – Καταγγελίες για το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»

Κοινοποίηση:
nosokomeio

Κάθε άλλο παρά… λύση στο πρόβλημα με τις λίστες αναμονές των ασθενών δίνουν τα απογευματινά χειρουργεία σύμφωνα με υγειονομικούς, οι οποίοι με κραυγή αγωνίας τονίζουν ότι «δεν είμαστε κάφροι, ούτε γραφικοί, αλλά έχουμε αγανακτήσει».

Νωρίς το πρωί στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ και υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να επαναλάβουν την ανάγκη για τις προσλήψεις προσωπικού και όχι για λύσεις-έκτακτης ανάγκης, όπως τις χαρακτηρίζουν. «Τα απογευματινά χειρουργεία δημιουργήθηκαν για να μειώσουν τη λίστα αναμονής. Κάτι που όμως στους 2.5 – 3 μήνες λειτουργίας δεν έχει φανεί.

Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη με 22.000 άτομα στις λίστες αναμονής να γίνονται στο ΑΧΕΠΑ τουλάχιστον 240 απογευματινά χειρουργεία να μειώσουν τη λίστα αναμονής», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Δημοσθένης Μιχαλάκης, ο οποίος συμπληρώνοντας, τόνισε ότι «αυτό που ζητάμε είναι να συνεχίσει η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν με προσλήψεις προσωπικού, με αύξηση των αμοιβών των υγειονομικών ιατρικού – παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των επικουρικών και του ΟΑΕΔ».

Κατά τον ίδιο, οι υγειονομικοί δεν είναι ούτε κάφροι, ούτε γραφικοί. «Γιατί πλέον, έχουμε αγανακτήσει με τις συνθήκες εργασίας λόγω της υποστελέχωσης και δεν μπορούμε να πάρουμε άδειες και ρεπό, έχουμε σωματική και ψυχική κούραση», δήλωσε.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Θεσμός που έχει αποτύχει παταγωδώς»

Τα «πυρά» του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης εκτόξευσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτυχία». «Τα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη είναι ένας θεσμός που έχει αποτύχει παταγωδώς και δίνουμε και συγκεκριμένα στοιχεία. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 70 αναπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία, υπερσύγχρονες και λειτουργούν οι 43. Υπάρχουν σε εκκρεμότητα 22.000 χειρουργεία και μέχρι τώρα έχουν γίνει 240 απογευματινά χειρουργεία, εκ των οποίων τα 140 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Όλα τα χειρουργεία αυτά είναι εκτός λίστας αναμονής σε συναλλαγή ασθενών με τους γιατρούς, οι οποίοι ασθενείς πληρώνουν γιατί ακόμη το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι έτοιμο και απ’ ότι φαίνεται δεν θα ετοιμαστεί ποτέ. Συνεχώς αυξάνουν οι ασθενείς σε λίστα αναμονής περισσότερο από έναν χρόνο. Ως γνωστόν, το 53% από τις λίστες αναμονής είναι από τη Βόρεια Ελλάδα που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο, δηλαδή 15.000 ασθενείς. Τα απογευματινά χειρουργεία λοιπόν έχουν αποτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγελία για τον Άγιο Δημήτριο – Εφημέρευε χωρίς καρδιολόγο

Ο Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε επίσης ότι το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» εφημέρευε χωρίς καρδιολόγο. «Δεν είχαμε καρδιολόγο για να κάνουμε έκτακτα χειρουργεία, τα απογευματινά μας μάραναν. Έπρεπε να γίνουν χειρουργεία και αναβλήθηκαν γιατί δεν έχουν καρδιολόγο. Έχουν έναν στις τέσσερις οργανικές θέσεις», δήλωσε και κατήγγειλε τις υποδομές του νοσοκομείου Κιλκίς: «Σοκαρίστηκα από την κατάσταση στο νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο επισκέφθηκα χθες. Είναι το χειρότερο μακράν κτηριακά νοσοκομείο στην Ελλάδα. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Ο διοικητής του νοσοκομείου μου είπε ότι υπάρχουν κτηριακά προγράμματα και σε 2 χρόνια το νοσοκομείο θα αναμορφωθεί. Μακάρι να συμβεί αυτό».

Όσον αφορά το ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ «βαφτίζοντας» σπουδαστές… διασώστες, ο κ. Γιαννάκος τόνισε, ότι: «Έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές τις διαχειριστικές ανεπάρκειες του ΕΚΑΒ που στοιχίζουν ζωές ασθενών. Να θυμίσω ότι έχουμε δει πάρα πολλές φορές ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες φορτηγών, έχουμε δει ασθενοφόρα να χαλάνε στον δρόμο, όπως με παιδάκι που μεταφερόταν από τα Γρεβενά στην Πάτρα και μάλιστα το παιδάκι αυτό έχασε τελικά τη ζωή του. Έχουμε δει αποφάσεις που είναι στα όρια του παραλογισμού, δηλαδή στρατιωτικοί χωρίς καμία σχέση με διάσωση, να κάνουν διακομιδές στα νησιά. Τα οποία νησιά παρότι ξεκινάει το καλοκαίρι και υπήρχε δέσμευση για δύο ασθενοφόρα στη βάρδια, όλα τα μεγάλα νησιά ακόμη λειτουργούν με ένα ασθενοφόρο. Και θα δούμε πάλι ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: