«Δεν είμαστε σκλάβοι»: Συνθήκες «γαλέρας» με δεκάωρα, χωρίς ρεπό και διαμονή… απ’ την τσέπη σου

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Δεκάωρο χωρίς ρεπό, επτά ημέρες την εβδομάδα για πέντε μήνες με μεροκάματο 45 ευρώ.
Αυτή σε γενικές γραμμές θα είναι η εργασιακή κατάσταση για όσους απασχοληθούν την τρέχουσα σεζόν στον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο ο οποίος αυξάνεται με ρυθμούς δυσανάλογους και ως προς τον αριθμό του εργατικού δυναμικού και ως προς τη μισθολογική του ανάγκη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2023 θα λείψουν 100.000 εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία όταν το 2022 οι αντίστοιχες ελλείψεις ανήλθαν σε 60.225 από τις 262.981 θέσεις που προβλέπονταν συνολικά. Μάλιστα, φέτος δημιουργήθηκαν 150 περισσότερες μονάδες, μεγάλες επί το πλείστον, ξέχωρα από τα συγκροτήματα που λειτουργούν εν είδη ξενοδοχείων με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (boutique hotels, suite’s κτλ), αλλά και τα χιλιάδες επιπλέον καταστήματα εστίασης και αναψυχής.


«Όσοι δουλέψουν, θα σιχτιρίσουν την ώρα και τη στιγμή που το αποφάσισαν» αναφέρει στα Dnews ο Γιώργος Στεφανάκης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στους συγκεκριμένους τομείς, υπογραμμίζοντας πως ούτε και οι μετακλήσεις από τρίτες χώρες θα λύσουν το πρόβλημα από τη στιγμή που δεν έχουν εξασφαλιστεί για τους ανθρώπους αυτούς στοιχειώδεις συνθήκες διαμονής και διαβίωσης.

«1.200 ευρώ για 12 ώρες και 7 ημέρες»
Εργαζόμενη στο κλάδο της εστίασης μιλά  για την δίκη της εμπειρία, υπογραμμίζοντας πως οι συνθήκες και οι μισθοί για σεζόν είναι τραγικές.

«Δούλευα σεζόν σε νησί των Κυκλάδων για δύο χρόνια. Η συμφωνία μου ήταν πενθήμερο οχτάωρο με μισθό 1.500 ευρώ συν την διαμονή και την σίτιση. Φέτος μου ξαναέκαναν πρόταση, από άλλες επιχειρήσεις για σέρβις και μπαρ. Η πρόταση τους είναι 1.200 ευρώ, 7/7 και 12ωρο. Το καλύτερο βέβαια είναι πως όταν ρώτησα για τη διαμονή μου απάντησαν ότι θα μένουμε σε ένα δωμάτιο με άλλα δυο άτομα, αλλιώς μπορώ να νοικιασω διαμέρισμα το οποίο φυσικά θα το πληρώνω μόνη μου. Προφανώς και αρνήθηκα όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Αρκετοί ιδιοκτήτες δηλώνουν αγανακτισμένοι και ότι οι νέοι δεν θέλουν να δουλέψουν. Ας αναρωτηθούν λοιπόν γιατί δεν παμε για δουλειά, μήπως γιατί δεν είμαστε σκλάβοι;», σημειώνει η ίδια.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ οι μεγαλύτερες έλλειψες σε προσωπικό παρατηρούνται σε καμαριέρες, σερβιτόρους, βοηθοί σερβιτόρων, λατζεριδες, μπασίστες – μπάρμαν, τεχνική υποστήριξη, σομελιέ, αλλά και στελέχη μάρκετινγκ.

Ο κ. Γιώργος Στεφανάκης πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, αναλυτικά πως «διαμορφώνεται μια κατάσταση στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού η οποία θα είναι ασφυκτική για τους εργαζόμενους λόγω και των ελλείψεων αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού που διαμορφώνεται από τις επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με νέες ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες αλλά και άλλες επιχειρήσεις εστίασης όπως μεγάλα catering. Προβάλεται να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα. Το συνδικάτο μας έχει μια σειρά αιτημάτων που αφορούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού, τη διασφάλιση του πενθημέρου οχτάωρου, την υπογραφή τοπικών κλαδικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και την διασφάλιση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφαλειας γιατί όσο θα εντατικοποιείται η δουλειά τόσο θα αυξάνονται οι προϋποθέσεις για ατυχήματα».

πηγή:dikaiologitika.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑ. ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ. ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ… ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΕΜΕ ΡΕΕΕΕΕ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΟΥΛ. ΕΓΩ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΩ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΨΟΦΑΤΕ. Ε ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..

  2. ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑ. ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ. ΑΝΘΡΑΚΟΡΥΧΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ… ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΕΜΕ ΡΕΕΕΕΕ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΟΥΛ. ΕΓΩ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΩ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΨΟΦΑΤΕ. Ε ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..

  3. Κοπρόσκυλα αριστεροί. Θέλουν να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν. Φραπέ και να πέφτει μισθός, δεν γίνεται κούκλες μου.

  4. Γι αυτό θέλουν 200.000 λαθρό στην χώρα να δουλέψουν σε συνθήκες γαλέρας.

Comments are closed.