Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Ένα βήμα πριν την ανακοίνωση εξωγήινου πολιτισμού

Κοινοποίηση:

Ο Βρετανός επιστήμονας και σκηνοθέτης δημοφιλών επιστημονικών ταινιών Simon Holland ανέφερε ότι μια ομάδα αστρονόμων από την Οξφόρδη ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός εξωγήινου σήματος τεχνητής προέλευσης. Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ταραχή στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και τροφοδότησε το ενδιαφέρον για το θέμα της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης.

Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα παραμένει, όπως λέγεται, μετέωρο: οι εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας, η οποία, σύμφωνα με τον Holland, έκανε και την ανακάλυψη, δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, αν και δεν τις διαψεύδουν, κάτι που είναι ήδη αρκετό.

Πρόκειται για μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Breakthrough Listen για την εξωγήινη νοημοσύνη, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ίλον Μασκ και τον Γιούρι Μίλνερ.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί δύο ισχυρά ραδιοπαρατηρητήρια – το Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια και το Parks στην Αυστραλία – για να συλλέγει ραδιοσήματα που φτάνουν στη Γη από όλο το σύμπαν με την ελπίδα να εντοπίσει εκείνα που μπορεί να είναι προϊόντα εξωγήινης νοημοσύνης.

Στην επαγγελματική ορολογία, αυτά ονομάζονται τεχνο-υπογραφές. Η εντυπωσιακή δήλωση του Holland μπορεί να συνδέεται με μία από αυτές τις τεχνοϋπογραφές.

 Το διάστημα «ξεχειλίζει» από διάφορα ραδιοσήματα

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το διάστημα «ξεχειλίζει» από διάφορα ραδιοσήματα.

Ισχυρές ραδιοεκρήξεις συνοδεύουν πολλά κοσμικά γεγονότα, όπως νέες και υπερκαινοφανείς εκρήξεις αστέρων. Ως εκ τούτου, η απομόνωση από όλον αυτόν τον ραδιοφωνικό θόρυβο σημάτων που μπορεί να είναι τεχνητής προέλευσης, είναι ένα δύσκολο έργο, επειδή καταρχήν δεν μπορούμε να φανταστούμε πλήρως πώς θα έπρεπε να μοιάζει ένα εξωγήινο ραδιοφωνικό σήμα.

Το σήμα από έναν άλλο πολιτισμό πρέπει επίσης να προέρχεται από κάπου όπου αυτός ο πολιτισμός θα μπορούσε να κατοικεί, δηλαδή στο τμήμα του ουρανού από το οποίο λαμβάνουμε ένα τέτοιο σήμα πρέπει να υπάρχει ένα άστρο με κατάλληλα χαρακτηριστικά, ιδανικά ένα άστρο με επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες (πλανήτες όπου θα μπορούσε να υπάρχει ζωή).

Και αυτό το αστέρι δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά από τη Γη, καθώς υποτίθεται ότι ο ραδιοπομπός των εξωγήινων έχει περιορισμένη ισχύ και είναι απίθανο να μπορέσει να στείλει ένα σήμα σε χιλιάδες έτη φωτός, ώστε να μπορέσουμε να το λάβουμε.

Και θα είναι πολύ καλό αν το σήμα αποδειχθεί ότι είναι διαμορφωμένο, δηλαδή αποτελείται από διάφορες συχνότητες που βρίσκονται σε ειδική σχέση μεταξύ τους.
Τέτοια στέλνουμε στη Γη, όταν πρέπει να κάνουμε τα ραδιοκύματα φορείς κάποιας πληροφορίας.

Και έτσι το 2020, το ραδιοτηλεσκόπιο Parks εντόπισε ένα σήμα με την κωδική ονομασία BLC-1 (Breakthrough Listen Candidate 1). Το σήμα ελήφθη σε συχνότητα 980 megahertz – αυτή είναι η λεγόμενη περιοχή των δεκάμετρων των ραδιοκυμάτων, στην οποία λειτουργούν, για παράδειγμα, πολλά ραδιόφωνα. Η πηγή του φάνηκε να βρίσκεται κάπου στην περιοχή του Proxima Centauri – του κοντινότερου σε εμάς άστρου, που απέχει 4,5 έτη φωτός από τον Ήλιο.

Το ενδιαφέρον αυξήθηκε σημαντικά όταν αποδείχθηκε ότι η συχνότητα του BLC-1 αυξάνεται ελαφρώς και στη συνέχεια μειώνεται και πάλι. Τέτοιες διακυμάνσεις στη συχνότητα μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι η πηγή του σήματος βρίσκεται σε έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από το άστρο, με αποτέλεσμα η πηγή να κινείται προς τον παρατηρητή της Γης και στη συνέχεια να απομακρύνεται από αυτόν.

Επιφυλακτικότητα

Σε γενικές γραμμές, φαινόταν πολλά υποσχόμενο, αλλά υπήρχαν λόγοι για να υπάρχει επιφυλακτικότητα.

Πρώτον, το BLC-1 δεν έδειξε κανένα σημάδι διαμόρφωσης, αλλά το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι επόμενες προσπάθειες καταγραφής του ίδιου σήματος απέτυχαν, πράγμα που ήταν παράξενο. Ούτε το άστρο Proxima Centauri ούτε ο πλανήτης Proxima Centauri b είχαν μετακινηθεί, και αν κάποιος ζει πραγματικά εκεί, θα έπρεπε να είχε συνεχίσει να στέλνει ραδιοσήματα, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Η αποτυχία επανακαταγραφής ενός ραδιοφωνικού σήματος θεωρείται κλασικό σημάδι ότι απλώς δεν προέρχεται από άλλον πολιτισμό και οφείλεται σε κάτι άλλο. Μπορεί να οφείλεται σε ένα άγνωστο ακόμη φυσικό φαινόμενο ή εναλλακτικά, σε κάποιον ανθρώπινο μηχανισμό. Σήμερα στο κοντινό προς τη Γη διάστημα υπάρχουν αρκετά τεχνητά αντικείμενα που εκπέμπουν ραδιοφωνικά σήματα στενής συχνότητας ή είναι σε θέση να τα ανακλούν πίσω στη Γη.

Εν ολίγοις, το ενδιαφέρον για το σήμα BLC-1 γρήγορα εξασθένησε και οι περισσότεροι ερευνητές τείνουν να πιστεύουν ότι είναι γήινης προέλευσης.

Δεν είναι το μόνο σήμα που καταγράφηκε

Το BLC-1 δεν είναι το μόνο ραδιοσήμα που έχουμε λάβει, που έχει άγνωστη προέλευση χωρίς κάποια λογική εξήγηση.

Το 1977 καταγράφηκε ένα σήμα, γνωστό και ως σήμα «Wow!», αλλά δεν μπόρεσε να ξαναβρεθεί σε άλλες προσπάθειες που έγιναν το 1987, το 1989, το 1996 και το 1999.

Ακόμη πιο ελπιδοφόρο, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, θεωρείται το σήμα SHGb02+14a, που καταγράφηκε το 2003 με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Arecibo. Σε αντίθεση με το BLC-1 και το σήμα «Wow!», παρατηρήθηκε τρεις φορές, αλλά έχει τα δικά του προβλήματα. Ένα παράδειγμα είναι ότι το τμήμα του ουρανού από το οποίο προήλθε δεν φαίνεται να έχει ορατά αστέρια σε απόσταση τουλάχιστον 1000 ετών φωτός από τη Γη.

Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τις έρευνες, διότι η απόδειξη ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν, θα είναι πιθανότατα μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας και θα δικαιώσει κάποτε όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την αναζήτηση της εξωγήινης ζωής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Leave a Response