“Δεν μας αφήνει ήσυχους ο Εγκέλαδος”: Οι Κυκλάδες μετρούν δονήσεις τη μία μετά την άλλη

Κοινοποίηση:
c6565ff9-Santorini-e-1

Στις Κυκλάδες, οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να εκδηλώνονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 σεισμικές δραστηριότητες στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου.

 

Ο πιο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ήταν σήμερα, με μέγεθος 4,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των τριών νησιών καθώς και της Ανάφης, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιήσεις μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν πότε θα σταματήσει αυτή η σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο αποκλείουν τη σύνδεση των σεισμών που παρατηρούνται βορειοανατολικά της Σαντορίνης με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δονήσεις αναμένονται να συνεχιστούν ακόμη και για αρκετές εβδομάδες.

«Μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά σε καμία περίπτωση πάνω από 6 ρίχτερ» δήλωσε σε ενημερωτική εκπομπή, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, επισήμανε μιλώντας ξανά σε ενημερωτική εκπομπή πως: «Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η Επιτροπή Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη. Έχω κάνει πρόσκληση στα μέλη των δύο επιτροπών, 8 η ώρα το πρωί να συνεδριάσουμε, να δούμε τις εξελισσόμενες διεργασίες και από κει και πέρα δεν μπορούμε να προδιαγράψει τίποτα ως προς τη διάρκεια επαναλαμβάνω, γιατί το μέγεθος έχουμε πει ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5.5.

Ένα απίθανο σενάριο είναι να πάει μέχρι τα 6, όπου είναι η ελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός.

 

Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε κάποιο σεισμό λίγο μεγαλύτερο από 5, ο οποίος θα συμβάλει στην ταχύτερη απόσβεση του φαινομένου. Το λίγο πάνω από το 5 δεν θα έχει επίπτωση στη Σαντορίνη. Υπάρχει ένα σενάριο στα 5.5 όπου μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις και βέβαια το σενάριο των 6 βαθμών, είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες θα έλεγε κανένας πιθανότητες».

«Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο», σημείωσε ο Κώστας Συνολάκης, Kαθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η ακολουθία όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξη της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης, η απόσταση όσο μεγαλώνει μειώνονται οι πιθανότητες για να υπάρχουν σημαντικές ζημιές» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στο μεταξύ, μήνυμα του 112 προειδοποιεί για κατολισθήσεις. Στο νησί της Σαντορίνης απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.

Στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομαδα της 1ης ΕΜΑΚ, 2 ομαδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων αλλά και εναέριοι διασώστες.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response