Δεν μπαίνει σε διατίμηση το ελαιόλαδο, χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική

Κοινοποίηση:
ΛΑΔΙ

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στην χώρα μας κινείται στα 8,5 ευρώ το λίτρο, με τη λιανική τιμή του λίτρου να έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη που έδωσε ο κλάδος του ελαιολάδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ωστόσο για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αλλά κατά προσέγγιση εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής, της κατανάλωσης, των ποσοτήτων που διακινούνται χύμα και για το ύψος των αποθεμάτων. Και χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική. Μάλιστα η χώρα μας διαθέτει και επαγγελματίες «προφήτες» για να λένε τα στοιχεία της εγχώριας και ξένης παραγωγής με το αζημίωτο φυσικά, σε αντίθεση με την Ισπανία που το εκεί Υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει επίσημα τα στοιχεία για όλες τις παραγωγές της χώρας πριν την συγκομιδή.

Πάντως αντίθετα με τα «όνειρα» κάποιων δεν θα μπει σε διατίμηση το ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά. Κατά την συζήτηση στη Βουλή τροπολογίας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε» ανέφερε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Όλοι σε εμπάργκο στο λάδι και παντού . Ειδικά το κρέας και τα ζαρζαβατικά που χαλάνε . Με 2-3 καταστροφές των εμπόρων … θα πέσουν κάτω στο κανονικό οι τιμές . Σηκώστε το ανάστημά σας . Μην είστε ραγιάδες ! Ήρθε η ώρα τού ξεσηκωμού ! Αν δεν κάνετε αυτό , θα σας φτάσουν να είστε κλέφτες και πλιατσικολόγοι χωρίς αξιοπρέπεια , για λίγες φακές !!!

    1. Πολύ σωστά τα λες ΝΙΚΟΛΑΕ Λ.
      Άντε μπράβο ας δείξουν λίγη αντίσταση επιτέλους.
      Για το συμφέρον τους πρόκειται.

    2. Προφανώς είσαι δημόσιο τεμπελχανόσκυλο και τα λες αυτά, άμα γίνει εμπάργκο θα αρχίσουν να κλείνουν τα μαγαζιά και η ανεργία θα πάει στα ύψη.
      Ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις.
      Άμα θες φτηνότερη τιμή στο λάδι να πας να μαζέψεις ελιές ως εργάτης, κάθε χρόνο δεν υπάρχουν αρκετά χέρια να τις μαζέψουν….

Comments are closed.