Η διαταραχή αποθησαυρισμού (Hoarding Disorder) περιλαμβάνει την επιθυμία για αποθήκευση και απόκτηση νέων αντικειμένων αλλά και τη δυσκολία απόρριψης υπαρχόντων αγαθών σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα άτομα με αυτή την διαταραχή, οι λεγόμενοι «hoarders», αντιμετωπίζουν αδυναμία να απαλλαγούν από αντικείμενα, ανεξαρτήτως της αντικειμενικής τους αξίας, με τις περισσότερες περιπτώσεις να υπάρχει υπέρμετρη συγκέντρωση αντικειμένων στον χώρο που μένουν.
Βρίσκονται σε έναν συνεχή κύκλο απόκτησης πραγμάτων, ανεξαρτήτως πραγματικής αξίας ή χρήσης. Ενα τέτοιο διαρκές μοτίβο συμπεριφοράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γενική υγιεινή και την ευημερία τους καθώς και των ανθρώπων γύρω τους.
Η δυσκολία απαλλαγής και η φύλαξη των αντικειμένων φαίνεται να σχετίζεται με σύντονες πεποιθήσεις γύρω από την υποκειμενική χρηστική (instrumental), συναισθηματική (sentimental) ή ιδιοσυγκρασιακή (intrinsic) αξία των αντικειμένων.
Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι «hoarder» σύμφωνα με ψυχολόγο
Η διαταραχή αποθησαυρισμού επηρεάζει περίπου το 2,6% όλων των ενηλίκων, ειδικά αυτούς που είναι άνω των 60 ετών και υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη.
Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ψυχολογία του αποθησαυρισμού, φαίνεται ότι τα άτομα με αυτή τη διαταραχή είναι πιθανό να αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της αυτοεκτίμησής τους από υλικά αγαθά.
Οι «hoarders» δένονται πολύ με τα υπάρχοντά τους, καθιστώντας συχνά τα σπίτια τους μη κατοικήσιμα ή επισφαλή. Τα άτομα αυτά σταδιακά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια σειρά βαθύτερων σκέψεων γύρω από τα αντικείμενα και έτσι νιώθουν όλο και πιο έντονη και επιτακτική την ανάγκη να τα συγκεντρώνουν και να τα στοιβάζουν στον προσωπικό του χώρο. Πολλές φορές καταλήγουν να δυσκολεύονται μέχρι και να κινηθούν ανάμεσά τους, να μην τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να κινδυνεύουν να τραυματιστούν από αυτά.
Όπως διαβάζουμε σε άρθρο τοu Νew York Post, τα κύρια σημάδια της διαταραχής αποθησαυρισμού είναι τρία.
αδυναμία να αποχωριστεί κάποιος τα υπάρχοντά του ανεξάρτητα από την αξία τους.
σοβαρή αγωνία ή άγχος όταν έρχεται αντιμέτωπος με την απόρριψη αυτών των αντικειμένων.
συσσώρευση περισσότερων περιουσιακών στοιχείων από ό,τι χρειάζεται διαμορφώνοντας ακατάστατους χώρους διαβίωσης που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής.