Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό 50-75% από νερό και ο μοναδικός αυτός συνδυασμός υδρογόνου και οξυγόνου είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει κάθε ζωτικό όργανο και επιμέρους σύστημα.
Σύμφωνα όμως με τον Παράκελσο, το Ρωμαίο επιστήμονα του 16ου αιώνα που κατέδειξε τη σημασία της Χημείας στην Ιατρική, «η δόση κάνει το δηλητήριο». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οποιαδήποτε ουσία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.
Αν και η θεωρία αυτή δεν υποστηρίζεται ένθερμα από τους επιστήμονες σήμερα, φαίνεται να ευσταθεί όσον αφορά το νερό.
Σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που δημοσιοποίησε η Αμερικανική Κοινότητα Χημείας (ACS), ο θάνατος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νερού (δηλητηρίαση από νερό ή υδρική δηλητηρίαση) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και χρειάζονται περίπου έξι λίτρα νερό για να οδηγήσουν έναν άνθρωπο 75 κιλών στο θάνατο.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific American, η δηλητηρίαση συχνότερη σε νεαρούς που κάνουν «διαγωνισμό» κατανάλωσης νερού (μη ρωτήσετε γιατί!) ή σε αθλητές που υπερ-ενυδατώνουν τον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα νερού στο σώμα, το αίμα αραιώνει υπερβολικά και διαλύονται τα άλατα που υπάρχουν σε αυτό. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η λεγόμενη υπονατριαιμία. Η υπονατριαιμία εκδηλώνεται κυρίως με τον ισχυρό πονοκέφαλο, την κόπωση, τη ναυτία και την τάση προς έμετο, τη συχνοουρία και την πνευματική σύγχυση και μπορεί να οδηγήσει στη δηλητηρίαση.
Όταν πίνουμε πολύ νερό, τα νεφρά μας δεν μπορούν να το απομακρύνουν όλο, με αποτέλεσμα ποσότητα αυτού να εισέρχεται στα κύτταρα και να τα αναγκάζει να διογκωθούν. Εάν η υπονατριαιμία είναι σοβαρή και επέλθει γρήγορα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να διογκώνονται τα κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την επιληπτική κρίση, το κώμα, την αναπνευστική ανεπάρκεια ή και το θάνατο.
Όπως λοιπόν ισχύει για όλα σε αυτή τη ζωή, μέτρον άριστον και στο νερό!