Δημοσκόπηση CNN: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Χάρις στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες

Κοινοποίηση:
1724945910_Kamala-Harris-and-Donald-Trump-640x335

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερισχύει της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις σε κάθε μία από τις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες (swing states) στο ερώτημα, ποιον εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι να χειριστεί την οικονομία.

Η δημοσκόπηση είναι σημαντική, επειδή η οικονομία είναι το «πιο φλέγον ζήτημα» για τους ψηφοφόρους, καθώς σταθμίζουν την ψήφο τους με βάση αυτό ακριβώς το θέμα. Η οικονομία υπερέχει άλλων θεμάτων ως πιο σημαντική κατά 20 έως 30 μονάδες σε όλες τις πολιτείες που αμφιταλαντεύονται: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.

Επτά πολιτείες – το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια, το Ουϊσκόνσιν, η Αριζόνα, η Τζόρτζια και η Νεβάδα – θα κρίνουν τον πρόεδρο, έγραψε ο επί χρόνια σύμβουλος των Δημοκρατικών Νταγκ Σόσνικ στους New York Times. Εάν ο Τραμπ κερδίσει μία ή περισσότερες από τις Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουϊσκόνσιν, οι πιθανότητες της Χάρις να λάβει 270 εκλέκτορες στενεύουν.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο Τραμπ υπερισχύει της Χάρις στις πέντε μεγάλες πολιτείες που επηρεάζονται από τις εξελίξεις:

  • Αριζόνα: (Τραμπ+15) – Χάρις 37%, Τραμπ 52%, Κανένας από τους δύο 11%
  • Γεωργία: (Τραμπ+4) – Χάρις 44%, Τραμπ 48%, Κανένας από τους δύο 8%
  • Michigan: (Τραμπ+5) – Χάρις 44%, Τραμπ 49%, Κανένας από τους δύο 7%
  • Νεβάδα: (Τραμπ+16) – Χάρις 37%, Τραμπ 53%, Κανένας από τους δύο 9%
  • Πενσυλβάνια: (Τραμπ+8) – Χάρις 42%, Τραμπ 50%, Κανένας από τους δύο 8%
  • Ουισκόνσιν: (Τραμπ+2) – Χάρις 45%, Τραμπ 47%, Κανένας από τους δύο 8%

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε επί δείγματος 682 ψηφοφόρων στην Αριζόνα, 617 στη Τζόρτζια, 708 στο Μίσιγκαν, 626 στη Νεβάδα, 789 στην Πενσυλβάνια και 976 στο Ουϊσκόνσιν από τις 23 έως τις 29 Αυγούστου 2024. Το περιθώριο σφάλματος του εν λόγο δείγματος σε κάθε πολιτεία ήταν ±4,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Το CNN παρείχε ανάλυση του τεράστιου προβαδίσματος του Τραμπ έναντι της Χάρις στις πολιτείες που δίνουν μάχη:

Η ανάδειξη της Χάρις ως προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, αντικαθιστώντας τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου του κόμματος αυτό το καλοκαίρι, άλλαξε ορισμένες δυναμικές στην κούρσα, αλλά άφησε άλλες άθικτες. Τα οικονομικά θέματα, τα οποία αποτελούσαν ένα αξιοσημείωτο αδύναμο σημείο για τον Μπάιντεν, παραμένουν το θέμα που επιλέγουν συχνότερα οι ψηφοφόροι όταν ερωτώνται τι έχει σημασία για την επιλογή τους για πρόεδρο- κατά μέσο όρο το 39% των πιθανών ψηφοφόρων σε όλες τις πολιτείες επιλέγουν την οικονομία ως το κορυφαίο θέμα τους, με την προστασία της δημοκρατίας να ακολουθεί με μέσο όρο 25%.

Ωστόσο, η Χάρις υπολείπεται πλέον του Τραμπ όσον αφορά την εμπιστοσύνη στο χειρισμό της οικονομίας με σχετικά μικρότερα περιθώρια από ό,τι ο Biden- σε όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τη Χάρις όσον αφορά την οικονομία κατά 8 μονάδες κατά μέσο όρο. (Σε δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College των ίδιων έξι πολιτειών αυτή την άνοιξη, ο ίδιος υπολογισμός έδωσε ένα πλεονέκτημα 20 μονάδων του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν). Ο Τραμπ διατηρεί ένα ευρύ πλεονέκτημα ως πιο έμπιστος στο χειρισμό της μετανάστευσης, ενώ η Χάρις έχει ενισχύσει το προβάδισμα του Μπάιντεν ως πιο έμπιστος στο χειρισμό των αμβλώσεων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, με τις γυναίκες σε αυτές τις έξι πολιτείες να την προτιμούν κατά μέσο όρο 27 ποσοστιαίες μονάδες στο θέμα αυτό.

Σε όλες σχεδόν αυτές τις πολιτείες, οι πιθανοί ψηφοφόροι είναι πιο ικανοί να περιγράψουν τον Τραμπ από ό,τι τη Χάρις ως έχοντα σαφή πολιτικά σχέδια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας (οι ψηφοφόροι μοιράζονται περίπου ισομερώς σε αυτή την ερώτηση στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν), αλλά οι ψηφοφόροι σε αυτές τις πολιτείες που ταλαντεύονται περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις και τις πολιτικές της Χάρις ως κυρίαρχες και του Τραμπ ως πολύ ακραίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response