Διάλογος Τραμπ-Πούτιν: Η ανάγκη για αποφυγή κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Κοινοποίηση:
(FILES) Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump waves as he leaves after speaking during a campaign event at the Tucson Music Hall in Tucson, Arizona, September 12, 2024. Donald Trump won the state of Arizona in this week's US presidential election, US TV networks projected on November 9, 2024, completing the Republican's sweep of all seven swing states. (Photo by Rebecca NOBLE / AFP)

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησαν την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την εκλογική νίκη του Αμερικανού επιχειρηματία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ ζήτησε από τον Πούτιν να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Παράλληλα, υπενθύμισε τη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη.

 

Η συνομιλία αυτή υποδεικνύει μια προσπάθεια του Τραμπ να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Η αναφορά στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη δείχνει ότι ο Τραμπ επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

 

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τον στόχο της ειρήνης στην Ευρώπη και ο Τραμπ εξέφρασε ενδιαφέρον για συνομιλίες «ώστε να συζητηθεί η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία σύντομα», σύμφωνα με την Washington post.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είπε ότι θα έδινε άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκόπευε να το κάνει.
Έχει δηλώσει σε ιδιωτικές συζητήσεις πως θα υποστήριζε μια συμφωνία όπου η Ρωσία θα κρατούσε κάποια κατεχόμενα εδάφη και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έθεσε το θέμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνώριζαν για την μεταξύ τους επικοινωνία.

Την Παρασκευή (08/11/2024), το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: