Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, η NASA πραγματοποίησε μια επαναστατική επιτυχία με την αποστολή DART, η οποία χτύπησε με επιτυχία τον μικρό δορυφόρο Dimorphos, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Didymos.
Αυτό το γεγονός δεν έχει μόνο ιστορική αξία, αλλά και πρακτική σημασία, καθώς επιβεβαίωσε ότι η στρατηγική της πρόσκρουσης μπορεί να είναι κρίσιμη για την εκτροπή αστεροειδών που ενδέχεται να απειλήσουν τη Γη. Η επιτυχία της αποστολής DART ανοίγει νέους δρόμους στην αστρονομία και την προστασία του πλανήτη μας από πιθανές κοσμικές απειλές.
Ωστόσο, η πρόσκρουση αυτή δεν ήρθε χωρίς τις συνέπειές της. Εκτός από την επιτυχή εκτροπή του Dimorphos, η πρόσκρουση δημιούργησε επίσης μια σημαντική ποσότητα θραυσμάτων που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη ή σε άλλους πλανήτες όπως ο Άρης. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των θραυσμάτων στο διαστημικό περιβάλλον και τη δυνατότητα τους να επηρεάσουν άλλες πλανητικές επιφάνειες.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, τα θραύσματα που προήλθαν από την πρόσκρουση της αποστολής DART θα μπορούσαν να φτάσουν στον Άρη και στο σύστημα Γης-Σελήνης σε διάστημα δέκα ετών.
Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Eloy Peña-Asensio, χρησιμοποίησε δεδομένα από το LICIACube και τους υπερυπολογιστές της NASA για να προσομοιώσει τις διαδρομές των θραυσμάτων. Οι προσομοιώσεις αποκάλυψαν ότι ορισμένα από αυτά τα θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη σε μόλις επτά χρόνια, αν και είναι τόσο μικρά ώστε δεν αναμένεται να δημιουργήσουν ορατούς μετεωρίτες.
Η NASA, μέσω της αποστολής DART, έχει προκαλέσει την εκτόξευση βράχων προς τον Άρη κατά λάθος. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις πιθανές συνέπειες αυτών των θραυσμάτων, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα “Dimorphids”, μια νέα ανθρωπογενή βροχή μετεωριτών.
Αν αυτά τα θραύσματα καταφέρουν πράγματι να φτάσουν στη Γη, δεν θα αποτελέσουν κίνδυνο, καθώς θα καούν στην ατμόσφαιρα και θα δημιουργήσουν όμορφα φωτεινά ίχνη στον ουρανό.
Με πληροφορίες από: techmaniacs.gr