Σε ισχύ είναι από τις 10:00 το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων μέχρι τις 5:00 το πρωί ανήμερα τα Χριστούγεννα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Με τα αυστηρά μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού, ο κόσμος κάνει ρεβεγιόν με ελάχιστα άτομα.
Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.
Για τη σύσταση των εννέα ατόμων στο γιορτινό τραπέζι ο κωδικός για μετακίνηση ανήμερα των Χριστουγέννων για το ρεβεγιόν είναι ο αριθμός 6 ενώ θα ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Οσοι μετακινηθούν θα πρέπει να στείλουν sms και ξεκινώντας, αλλά και επιστρέφοντας.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.
Οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.
Τα εμπορικά καταστήματα με click away και τα σούπερ μάρκετ θα είναι απόψε ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ ενώ ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή των μέτρων
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται για τα Χριστούγεννα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, όπως και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, συνδράμοντας με κάθε πρόσφορο μέσο στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.
Περίπου 5.000 αστυνομικοί επιτηρούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και από το πρωί πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους- εξόδους των πόλεων, διόδια και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός. Η κίνηση στους δρόμους του λεκανοπέδιου είναι αυξημένη πάντως , παρά το lockdown.
Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.
Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό δίνουμε όλοι μάχη στην πρώτη γραμμή. Τις μέρες των εορτών η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.
«Θα γίνονται έλεγχοι σε κομβικά σημεία, όπως διόδια προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις μεταξύ νομών, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, σε ΚΤΕΛ, σε υπαίθριους χώρους και πλατείες, όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός, όπως και σε κεντρικές οδικες αρτηρίες ενώ μπορεί ακόμα και δρόμοι να κλείνουν προσωρινά έτσι ώστε να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα που θα βρίσκονται εκεί εκείνη την ώρα» σημείωσε.
Όπως ανέφερε είναι πολύ συγκεκριμένοι οι λόγοι που μπορεί κάποιος να μετακινηθεί μεταξύ περιφερειών. «Ας κάνουμε όλοι υπομονή να περάσουμε τον σκόπελο» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται προς τα μέτρα.
Σε περίπτωση καταγγελλιών για μεγάλο συγχρωτισμό σε σπίτια, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.