Μπορεί να αγαπάτε μία ζουμερή μπριζόλα ή ένα νόστιμο σάντουιτς με ζαμπόν, αλλά νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τους κινδύνους της συχνής κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα: η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που αντιστοιχεί σε περίπου δύο φέτες ζαμπόν – συνδέεται με 15% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Παρομοίως, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακατέργαστου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%.
Κόκκινο κρέας: Έχει θέση στη διατροφή μας; Δύο ειδικοί απαντούν
Ενώ η κατανάλωση πουλερικών όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα συνδέθηκε αρχικά με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο (8%), περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι λιγότερο σταθερό από ό,τι για το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατανάλωση πουλερικών να είναι λιγότερο επικίνδυνη, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.
Η μείωση κρέατος, η βασική σύσταση
Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, όχι μόνο για την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 αλλά και για τη γενική υγεία. Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσουμε αυτά τα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φυτικές πρωτεΐνες ή ψάρια, που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.