Γνωρίζετε πιθανώς ότι ο προδιαβήτης αποτελεί «προειδοποίηση» για τη μελλοντική εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν σημάδια που «προειδοποιούν» και για τον προδιαβήτη.
Σύμφωνα με νέα ερευνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) στο Βερολίνο, πρώιμες ενδείξεις για τον διαβήτη ή τον προδιαβήτη είναι δυνατό να ανιχνευτούν μία έως δύο δεκαετίες πριν τη διάγνωση της πάθησης.
Βάσει της διαπίστωσης αυτής, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι παρεμβάσεις που θα αναχαιτίζουν τον διαβήτη θα πρέπει να εφαρμόζονται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι συμβαίνει τώρα.
Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στην Ιαπωνία από το 2005 έως το 2016, αφορούσε συνολικά 27.000 υγιείς ανθρώπους (κυρίως άνδρες) που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη και ήταν ηλικίας 30 έως 50 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων έως ότου αυτοί διαγνώστηκαν με προδιαβήτη ή διαβήτη ή μέχρι και το τέλος του 2016 –αναλόγως τι συνέβη πρώτο.
Στον προδιαβήτη, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι μεν υψηλότερα από το φυσιολογικό –γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ≥5,7% έως <6,5%, γλυκόζη πλάσματος νηστείας ≥100 mg/dl έως <126 mg/dl ή δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ≥140 mg/dl έως <200 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση (ADA)– αλλά όχι αρκετά υψηλά για να προκύψει διάγνωση για διαβήτη.
Κατά την περίοδο της μελέτης, 1.067 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Σε σχέση με όσους δεν εκδήλωσαν διαβήτη, οι συμμετέχοντες αυτοί, παρατήρησαν οι ερευνητές, έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου νηστείας, μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μάλιστα έως και 10 χρόνια πριν γίνει η διάγνωση.
Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (25 και άνω) αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, ενώ η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα αδυνατούν να αξιοποιήσουν σωστά την ορμόνη ινσουλίνη για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου.
Ακριβώς το ίδιο μοτίβο προειδοποιητικών ενδείξεων, αν και σε πιο ήπιο βαθμό, παρατηρήθηκε και σε όσους συμμετέχοντες εκδήλωσαν προδιαβήτη κατά τη διάρκεια της μελέτης και μάλιστα έως και μία δεκαετία πριν διαπιστωθεί η πάθηση.
Καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που τελικά θα εκδηλώσουν διαβήτη περνούν πρώτα από τη φάση του προδιαβήτη, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα προειδοποιητικά σημάδια είναι δυνατό να εντοπιστούν συνολικά έως και δύο δεκαετίες πριν τη διάγνωση του διαβήτη.
«Τα μέτρα πρόληψης που συστήνονται στα άτομα με προδιαβήτη συχνά δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου, επομένως θα πρέπει να παρέμβουμε πολύ νωρίτερα από το στάδιο του προδιαβήτη προκειμένου να αποτρέψουμε την εκδήλωση του διαβήτη» αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Χιρογιούκι Σαγκεσάκα από το Νοσοκομείο Αϊζάουα στην Ιαπωνία. Οι παρεμβάσεις που συστήνει ο ερευνητής θα πρέπει να είναι είτε φαρμακευτικές είτε να αφορούν αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, επίπεδα σωματικής άσκησης κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή τη στιγμή οι πάσχοντες από διαβήτη σε όλο τον κόσμο φτάνουν τα 422 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι που καταγράφηκαν σε παγκόσμια κλίμακα ως άμεσο αποτέλεσμα του διαβήτη ήταν περίπου 1,6 εκατομμύρια το 2015.