Διαβήτης άθληση: Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για τα άτομα με διαβήτη;

Κοινοποίηση:
ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση έχει πολλά σημαντικά οφέλη για τον διαβήτη, όπως η αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, η οικοδόμηση μυών, η απώλεια σωματικού λίπους, η οικοδόμηση της δύναμης των οστών και των μυών, η βελτίωση της ισορροπίας και της ευελιξίας, η μείωση των τριγλυκεριδίων και η αρτηριακή πίεση, η μείωση του κινδύνου επιπλοκών καρδιαγγειακών παθήσεων όπως όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι χρήσης της άσκησης για τον έλεγχο του διαβήτη;

Όταν οι ειδικοί της φυσικής κατάστασης μιλούν για τον τρόπο προγραμματισμού των προπονήσεων, συχνά χρησιμοποιούν κάτι γνωστό ως αρχή FITT, που σημαίνει:

  • συχνότητα – αναφέρεται στο πόσο συχνά προπονείστε
  • ένταση – η προσπάθεια ή το επίπεδο άσκησης της προπόνησης
  • χρόνο – η διάρκεια ή πόσο καιρό προπονείστε ανά συνεδρία
  • τύπο – ο τρόπος άσκησης που κάνετε, όπως το τρέξιμο , περπάτημα, κάποιο είδος προπόνησης ενδυνάμωσης, γιόγκα κ.λπ.

 

Αυτά τα τέσσερα στοιχεία χαρακτηρίζουν πώς πρέπει να φαίνονται οι προπονήσεις σας στο πλάνο φυσικής κατάστασης για βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Όταν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την άσκηση για τον έλεγχο του διαβήτη, ο πιο σημαντικός παράγοντας προγραμματισμού είναι η συχνότητα—θέλετε να επιδιώξετε να είστε όσο το δυνατόν συνεπείς με τη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης. Η καθημερινή είναι καλύτερη, αλλά προσπαθήστε να μην χάνετε δύο συνεχόμενες μέρες. Επιδιώξτε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι άσκησης για τον διαβήτη;

Όσον αφορά τον καλύτερο τύπο άσκησης για άτομα με διαβήτη, το πρόγραμμα προπόνησής σας πρέπει να είναι ολοκληρωμένο με διαφορετικούς τύπους άσκησης, όπως θα έπρεπε να είναι για κάποιον χωρίς μεταβολικές ασθένειες. Ακολουθείτε ένα υβριδικό πρωτόκολλο προπόνησης. Είναι καλύτερο να προσθέτετε δραστηριότητες μυϊκής οικοδόμησης μαζί με καρδιο/αερόβιες δραστηριότητες, οι οποίες μαζί προσφέρουν το μέγιστο όφελος για μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και υγιή σωματική σύνθεση και βάρος.

Εφόσον ο διαβήτης σας αντιμετωπίζεται σωστά, δεν πρέπει να αισθάνεστε περιορισμένοι ή περιορισμένοι στους τύπους άσκησης που μπορείτε να κάνετε. Αν ο διαβήτης σας είναι καλά ελεγχόμενος και δεν έχετε σημαντικές επιπλοκές, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα είδη άσκησης. Ο τύπος διαβήτη που έχετε δεν επηρεάζει τον τύπο της άσκησης που μπορείτε να απολαύσετε, εφόσον η κατάστασή σας είναι υπό έλεγχο και δεν έχετε σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβη οργάνων.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι άσκησης που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη;

Αν και θα πρέπει να αισθάνεστε σχετικά ελεύθεροι στις επιλογές σας για άσκηση εάν αντιμετωπίζεται ο διαβήτης σας, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις για άτομα με διαβήτη που έχουν μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή άλλες υπολειπόμενες καταστάσεις από τη νόσο. Είναι συνετό να αποφεύγονται οι καταπονήσεις, υψηλής έντασης, ισομετρικές ασκήσεις για διαβητικούς με μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα, ανεξέλεγκτη υπέρταση, μέτρια έως σοβαρή καρδιακή νόσο και/ή επιπλοκές όπως η περιφερική νευροπάθεια. Και όσοι πάσχουν από αμφιβληστροειδοπάθεια θα πρέπει να αποφεύγουν ασκήσεις που περιλαμβάνουν να κρεμούν το κεφάλι προς τα κάτω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: