Διαβήτης στα παιδιά: Πώς θα τον αντιμετωπίσουμε

Κοινοποίηση:
shutterstock_271410581-600x400

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 είναι μια κατεξοχήν αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Και μπορεί για ορισμένους μήνες ή και χρόνια η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα να συμβαίνει χωρίς να γίνεται αντιληπτή καθώς παράγεται ακόμα αρκετή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα του Σακχαρώδους Διαβήτη να μην έχουν αναπτυχθεί, αλλά τελικά κάποια στιγμή ο οργανισμός μετά από ένα ισχυρό σοκ ή στρες αδυνατεί να παράγει άλλη ινσουλίνη με αποτέλεσμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να ανεβαίνουν επικίνδυνα και να οδηγούν το παιδί ή τον νέο σε οξέωση ή κώμα. Η ινσουλίνη που δεν μπορεί πλέον να παράγει ο οργανισμός πρέπει να αντικαθίσταται με καθημερινές υποδόριες ενέσεις ινσουλίνης.

Πότε εμφανίζεται; Συνήθως ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 30 ετών, τις περισσότερες φορές μεταξύ των ηλικιών 10 και 16, και προσβάλλει και τα δύο φύλα εξίσου. Τα τελευταία όμως χρόνια εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Γιατί; Τα αίτια για την εμφάνισή του δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα. Φαίνεται να είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια γενετική προδιάθεση, η οποία ενδέχεται να εκδηλωθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους με αφορμή ένα σοβαρό ψυχικό ή σωματικό στρες. Το στρες αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της αυτοανοσίας, με αποτέλεσμα να πάψει ο οργανισμός να αντιλαμβάνεται την ινσουλίνη ως δική του ορμόνη και να αρχίσει να την καταστρέφει. Ακόμα και μια απλή ίωση μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα εκδήλωσης Σακχαρώδους Διαβήτη. Υπάρχει μια εποχική έξαρση μετά τους χειμερινούς μήνες, όπου εκδηλώνονται διάφορες ιώσεις.

Πώς θα τον καταλάβω; Τα συμπτώματα είναι έντονα και εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά με πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξάντληση, θολή όραση και από την παρουσία οξόνης παρατηρείται ναυτία, έμετοι και δυσάρεστη αναπνοή.

Πώς θα τον πολεμήσω; Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 αντιμετωπίζεται μόνο με ινσουλινοθεραπεία, με υποκατάσταση δηλαδή της ορμόνης που λείπει, της ινσουλίνης. Η χορήγηση της ινσουλίνης γίνεται είτε με ειδικά, διακριτικά, εύχρηστα και ανώδυνα στυλό είτε με ειδικές συσκευές χορήγησης ινσουλίνης που λέγονται αντλίες ινσουλίνης και είναι προσαρμοσμένες στο σώμα ώστε να χορηγούν την απαραίτητη δόση ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες ινσουλίνες, πολλά έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του ’60, που χρησιμοποιούνταν οι ζωικές ινσουλίνες. Ακολούθησαν οι ανθρώπινες τη δεκαετία του ’80 και τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς κυκλοφορούν πλέον ανάλογα ανθρώπινης ινσουλίνης. Πρόκειται για καινούργιες, καθαρές ινσουλίνες που παράγονται στο εργαστήριο με πολλά πλεονεκτήματα, όπως το ότι κάνουν λιγότερες υπογλυκαιμίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως πριν ή μετά τα κύρια γεύματα.

Μπορώ να τον προλάβω; Δυστυχώς, γι’ αυτόν τον τύπο Σακχαρώδους Διαβήτη δεν ευθύνεται ούτε η αγάπη μας στα γλυκά ούτε ο τρόπος ζωής μας. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να τον προλάβουμε. Αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, κάποια στιγμή θα πυροδοτηθεί ο μηχανισμός. Αυτό, όμως, που πρέπει να κάνουμε είναι αμέσως με τα πρώτα συμπτώματα να πάμε στον γιατρό ώστε, αν πράγματι πρόκειται για Σακχαρώδη Διαβήτη, να τον ρυθμίσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: