Μπορεί τα διαζύγια να αυξάνονται, η επανασύνδεση όμως και μάλιστα με τα δεσμά του γάμου για δεύτερη φορά είναι η επιλογή πολλών ζευγαριών που κάποια στιγμή επέλεξαν χωριστούς δρόμους. Τι δείχνουν οι μελέτες και γιατί κάποιοι θα αναθεωρήσουν;
Για κάποιους το γυαλί που σπάει δεν θα ξανακολλήσει απλώς, κόντρα στην περίφημη ρήση για τον χωρισμό, αλλά θα παραμείνει γερό για πολλά ακόμα χρόνια. Πόσα ακριβώς δεν είναι γνωστό, γνωρίζουμε όμως από τα στατιστικά δεδομένα ότι ένα 6% των χωρισμένων ζευγαριών θα ξανασμίξουν και θα επανενωθούν με τα -ιερότερα τη φορά αυτή;- δεσμά του γάμου, και ένα 10-15% θα συμφιλιωθούν και θα αποκαταστήσούν έστω τις σχέσεις τους.
Τις παραπάνω πληροφορίες κοινοποιεί μέσω άρθρου της στο Conversation η Δρ Ann Gold Buscho, κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση σε οικογενειακά ζητήματα όπως τα διαζύγια, η γονεϊκότητα κ.α., στο οποίο διαπραγματεύεται το ζήτημα της επανασύζευξης ζευγαριών που διέκοψαν την κοινή τους πορεία εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων. Προβλήματα που επιλύθηκαν με ατομική προσπάθεια ή τη συμμετοχή επαγγελματιών και, καθώς φαίνεται, οδήγησαν σε ισχυρότερους δεσμούς αφού το 60% όσων επέλεξαν να παντρευτούν ξανά τον ίδιο άνθρωπο θα μείνουν σταθεροί στους γαμήλιους όρκους τους, έναντι 30% που θα λύσει ξανά το γάμο μέσω διαζυγίου.
Σύμφωνα με τη Δρ Gold Buscho, αν κάτι δεν «δούλεψε» στον γάμο θα πρέπει να διορθωθεί ειδάλλως η επανασύνδεση θα είναι μάταιη· η προηγούμενη προβληματική κατάσταση αναπόφευκτα θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο. Έλλειψη οικειότητας, οικονομικά άγχη, κατάχρηση ουσιών, παραμέληση συζύγου και οικογένειας ή αίσθημα μοναξιάς είναι κάποια από τα ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με ειδικούς.
Κάποιες πρακτικές συμβουλές της ίδιας για βασικά προβήματα:
εάν το πρόβλημα είναι η οικονομική στενότητα, ίσως είναι η στιγμή ο/η σύζυγος που δεν εργάζεται να αναζητήσει επαγγελματική αποκατάσταση
εάν ο γάμος κλωνίζεται από προβλήματα εξάρτησης και καταχρήσεων, τα προγράμματα απεξάρτησης και υποστήριξης αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή
η μείωση του χρόνου εργασίας συστήνεται για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα «απουσίας» του/της συζύγου.
Ενδιαφέρονται στοιχεία και χρήσιμα tips
Συνδετικοί κρίκοι, επιστημονικά δεδομένα και tips επανασύνδεσης είναι μερικές ακόμα πληροφορίες που μοιράζεται μέσω του άρθρου της η ψυχολόγος, όπως ότι:
κάποια ζευγάρια θα επανενωθούν με τα δεσμά του γάμου αν υπάρχει κοινή επαγγελματική δραστηριότητα
η επούλωση της πληγής που άνοιξε μια απιστία ανοίγει το δρόμο για την εκ νέου γαμήλια σύζευξη, κάτι που απαιτεί αρκετή προσπάθεια στον τομέα της συγγνώμης και συγχώρεσης, της ενδοσκόπησης και ανακάλυψης των αιτιών που επέφεραν τη μοιχεία
η αγάπη υπερνικά τις δυσκολίες· παρά τα προβήματα, κάποια ζευγάρια θα επιλέξουν να είναι ξανά μαζί λόγω των έντονων τρυφερών αισθημάτων τους και θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες ακούγοντας, κατανοώντας, ζητώντας συγχώρεση και συγχωρώντας.
Όσον αφορά τα ζευγάρια που επιλέγουν απλώς τη συμφιλίωση, τα παιδιά θα αποτελέσουν ισυρό κίνητρο ως βασικοί αρμοί μιας σχέσης ενώ, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το 60% ζευγαριών σε διαδικασία διαζυγίου βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο συμφιλίωσης κάποια στιγμή μελλοντικά. Αν και η αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων είναι ευκολότερο εγχείρημα από επανάληψη του γάμου, απαιτεί εξίσου την επίλυση των προβλημάτων που οδήγησαν στη ρήξη. Άλλωστε, η αγάπη που παραμένει ακόμα και μετά την επώδυνη συχνά διαδικασία του διαζυγίου, ίσως να αποδεικνύει πως ο χωρισμός ήταν εντέλει ορθή επιλογή, ορθότερη δε η μετέπειτα συμφιλίωση.