Μία διαιτολόγος απαντά σε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: Τι θα συμβεί αν η διατροφή σου αποτελείται από 80% επεξεργασμένα τρόφιμα τα γνωστά πλέον σε όλους μας junk food.
Η Τζέσικα Γουίλσον, διαιτολόγος, σε αντίθεση με την πλειονότητα των συναδέλφων της δηλώνει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα όχι απλώς έχουν θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή, αλλά ότι και έκανε πείραμα τον ίδιο της τον εαυτό, προκειμένου να έχει πειστικές απαντήσεις σε αυτό το διατροφικό debate.
Μάλιστα, η ίδια δηλώνει ότι βίωσε «εκπληκτικά αποτελέσματα», όταν αποφάσισε για τουλάχιστον έναν μήνα, το 80% της διατροφής της να αποτελείται από τέτοιου είδους τρόφιμα.
Η διατροφή που ακολούθησε η διαιτολόγος
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε αποκαλυπτικό του άρθρο το ΤΙΜΕ, οι επιλογές που είχε η Γουίλσον επικεντρώνονταν σε (κρατηθείτε!) τσορίθο σόγιας αντί για αυγά, μεξικάνικη πίτα ταμάλες για μεσημεριανό, αντί για φασόλια με αβοκάντο που θεωρούνται μακράν πιο υγιεινή επιλογή.
Τα σνακ της αποτελούνταν από γιαούρτι με καρύδια, κάσιους με μαρμελάδα και τα δείπνα μερικές φορές ήταν λουκάνικα κοτόπουλου με λαχανικά και κάποια σνακς από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ.
Και μετά από έναν ολόκληρο μήνα με τουλάχιστον 80 τοις εκατό υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κάθε μέρα, η Wilson ένιωσε αξιοσημείωτα διαφορετική – αλλά όχι με τον τρόπο που μπορεί να νομίζουμε. Αλλά ας δούμε τα αποτελέσματα
Σε μια ανάρτηση στο Instagram, η Wilson δήλωσε ότι «αισθάνθηκε εκπληκτικά καλύτερα» μετά από μόλις «δύο εβδομάδες» αυτής της ανορθόδοξης δίαιτας.
«Στο τέλος του γεύματός μου δεν έχω ιδέα τι έκαναν οι ορμόνες της πείνας μου, αλλά ήταν υπέροχο να μην πεινάω μέσα σε μια ώρα και να περνάω μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζεται να ψάξω για φαγητό», έγραψε.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πιστεύει πως στην πραγματικότητα δεν «έτρωγε αρκετό» φαγητό πριν ξεκινήσει την διατροφή της με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Και παρά τις αλλεπάλληλες μελέτες των τελευταίων ετών που συνδέουν μια διατροφή με περισσότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές με αύξηση άγχους, κατάθλιψη, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και καρδιαγγειακές παθήσεις, παρ’ όλα αυτά η Γουίλσον δήλωσε στο TIME ότι στην πραγματικότητα ένιωθε λιγότερο αγχωμένη και είχε περισσότερη ενέργεια – τόσο πολύ, που δεν ένιωθε την ανάγκη να πίνει τόσο πολύ καφέ.
Πάντως, η Γουίλσον δηλώνει ότι την 4η εβδομάδα του πειράματος «είχε βαρεθεί τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές» και ενώ το βάρος της δεν μεταβλήθηκε, ωστόσο ένιωθε καλύτερα με τη σωματοδομή της.
Η συζήτηση γύρω από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Η διαιτολόγος υπενθυμίζει ότι ο ορισμός για τα «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» εξακολουθεί να είναι πολύ αντικρουόμενος, δεδομένου ότι υπάρχουν «πολλαπλοί ορισμοί» από πολλούς «διαφορετικούς ερευνητές και γιατρούς» – οπότε πώς μπορεί κανείς να πει ότι ολόκληρη η κατηγορία τροφίμων είναι «κακή»;
Η ίδια σημειώνει ότι ο όρος «πρόσθετα» – ουσίες που συχνά προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για τεχνικούς λόγους, όπως για παράδειγμα για να τα βοηθήσουν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – χρησιμοποιείται συχνά ως «σύνθημα για το τι κάνει κάτι ανθυγιεινό».
Ωστόσο, ένα παράδειγμα πρόσθετου είναι η «λεκιθίνη του αυγού», η οποία έχει κάποιες «ευεργετικές ιδιότητες» και τα βρεφικά γάλατα περιέχουν μερικές φορές επίσης πρόσθετα.
«Υπάρχει έλλειψη πειστικής και ολοκληρωμένης επιστήμης και μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από την έλλειψη σαφούς ορισμού των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων», καταλήγει η διαιτολόγος, ωστόσο, πολλοί συνάδελφοι της θα εξοργιστούν τόσο με το πείραμα όσο και με τις δηλώσεις της, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που αρκετά πρόσθετα κηρύσσονται απαγορευμένα, λόγω των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.