Διαμαρτυρίες και διεθνείς πιέσεις: Κρίσιμες οι ώρες του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Κοινοποίηση:
meaculpa-netaniaxou-696x522

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετωπίζει έντονη πίεση μετά την ανακοίνωση του θανάτου έξι ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της ομάδας σε ισραηλινές περιοχές.

 

Ένα κύμα διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει, με τους πολίτες να απαιτούν από τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι διαδηλωτές έχουν φτάσει μέχρι το σπίτι του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Times Of Israel, η αστυνομία προχώρησε σε βίαιες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδηλώτριας που ρίχτηκε πάνω από ένα αστυνομικό οδόφραγμα. Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας συνεχίζονται καθώς οι πολίτες ζητούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.

Νωρίτερα, διαδηλωτές έσπασαν το αστυνομικό φράγμα κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου και συνεπλάκησαν με την αστυνομία.

Ορισμένοι διαδηλωτές μεταφέρουν φορεία που αντιπροσωπεύουν τους έξι ομήρους που εκτελέστηκαν σε αιχμαλωσία της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα μονολεκτικά «άδειασε» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με το θέμα των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ξανά ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι πολύ κοντά. Όμως, όταν ρωτήθηκε από το Reuters για το εάν ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για την επίτευξη της συμφωνίας, απάντησε λακωνικά «όχι».

Κερασάκι στην τούρτα της αμφισβήτησης του Νετανιάχου είναι η απόφαση της Βρετανίας να ανασταλούν 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ.

Παράλληλα, την ευθύνη στον Νετανιάχου για την μη επίτευξη συμφωνίας ως τώρα ρίχνει η Χαμάς.
Ειδικότερα, η παλαιστινιακή οργάνωση επέρριψε την ευθύνη στην ισραηλινή κυβέρνηση για τον θάνατο έξι ομήρων που βρέθηκαν στη Ράφα και σήμερα δημοσίευσε ένα βίντεο με δηλώσεις τους, προειδοποιώντας πως θα ακολουθήσει κι άλλο.

Ανάλυση BBC: Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ισραήλ παραμένουν στενές παρά την απόφαση για τα όπλα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC o υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, David Lammy δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είχαν ακολουθήσει μια αυστηρή διαδικασία, η οποία ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, δεν επιβάλλει εμπάργκο όπλων ούτε προδικάζει τις αποφάσεις οποιουδήποτε διεθνούς δικαστηρίου. Αλλά η κυβέρνηση, είπε, είχε νομικό καθήκον να επανεξετάζει όλες τις άδειες εξαγωγής.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 30 από τις τρέχουσες 350 άδειες εξαγωγής όπλων αναστέλλονται. Περιλαμβάνουν εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξοπλισμό που εμπλέκεται στη στόχευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση δεν βασίζεται απλώς στη διεξαγωγή της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα – παρά τις απώλειες ζωών αμάχων και τις εκτεταμένες καταστροφές, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία για να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση τόνισε την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων που φθάνουν στη Γάζα, και αυτό που αποκαλεί αξιόπιστους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Lammy δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να αντισταθεί σε αυτό που αποκάλεσε ιρανική επιθετικότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών, παραμένουν στενές, καταλήγει το BBC.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Χισταντρούτ, κάλεσε την Κυριακή (1/9) σε γενική απεργία κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου μετά τον εντοπισμό έξι νεκρών Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν σκοπό να αναγκάσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με τους παραπάνω στόχους, εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης οργής εντός της χώρας κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, για την επιμονή του σε απαιτήσεις που εμποδίζουν μια συμφωνία με τη Χαμάς.

Παρότι η απεργία σταμάτησε με δικαστική απόφαση το απόγευμα της Δευτέρας (2/9), οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, έπειτα από παρακίνηση που έγινε μέσω του φόρουμ υποστήριξης οικογενειών των ομήρων.

 

Ο Μπάιντεν άδειασε τον Νετανιάχου με μία λέξη

Μονολεκτικά «άδειασε» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με το θέμα των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ξανά ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι πολύ κοντά. Όμως, όταν ρωτήθηκε από το Reuters για το εάν ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για την επίτευξη της συμφωνίας, απάντησε λακωνικά «όχι».

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο με το προεδρικό ελικόπτερο.
Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα πετύχει μια συμφωνία.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response