Διαπραγματεύσεις για τη Γάζα: Προοδεύει το κλίμα, σύμφωνα με ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο

Κοινοποίηση:
israel-omiroi-gaza

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονται στη Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, οι συνομιλίες αυτές χαρακτηρίστηκαν από σοβαρότητα και εποικοδομητικότητα.

 

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζεται ότι οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν προτάσεις που στοχεύουν στη μείωση των διαφορών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, τηρώντας παράλληλα τις «αρχές» που καθορίστηκαν στο σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο.

Η πρόοδος στις συνομιλίες αυτές ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη λύση στην περιοχή, προσφέροντας ελπίδες για μια πιο σταθερή κατάσταση

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας θα συναντηθούν ξανά στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία επί των όρων που τέθηκαν σήμερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από οποιοδήποτε μέρος».

«Ο δρόμος είναι πλέον καθαρός για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, να σωθούν ζωές, να ανακουφιστεί ο λαός της Γάζας και να καταλαγιάσουν οι περιφερειακές εντάσεις».

Από χθες έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες στο Κατάρ, με ένα στέλεχος της Χαμάς να δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις «με τους μεσολαβητές (…) έχουν εντατικοποιηθεί». Ο ίδιος επεσήμανε την επιθυμία της Χαμάς για την εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμούν να διαπραγματεύονται απλώς για το θεαθήναι.

 

Κάλεσμα για σταθερότητα

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ απευθύνουν έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν να «υπονομεύουν» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Σε ανακοίνωσή τους, κάλεσαν όλους τους συμμετέχοντες στην Εγγύς Ανατολή να μην θέτουν σε κίνδυνο τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνομιλίες αναμένονται να συνεχιστούν σήμερα στη Ντόχα, με τη συγκεκριμένη προειδοποίηση να απευθύνεται όχι μόνο προς το Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά και προς το Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι η κήρυξη μιας ανακωχής θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή μιας πιθανής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που διαπράχθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα στις 31 Ιουλίου και αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι «δεν θα παραιτηθεί» από τις προσπάθειές του να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδειχθεί «ιδιαίτερα δύσκολες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: