Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε την Πέμπτη την ανανεωμένη στρατηγική αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζεται ως συνεχιζόμενη και σημαντική απειλή, επτά μήνες αφού είχε κηρύξει τερματισμό της απειλής της Πιονγκγιάνγκ.
Στο σχέδιο αυτό, που περιλαμβάνει προβληματισμούς για τις πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν, της Ρωσίας, και της Κίνας, ζητώνται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη στο διάστημα αισθητήρων που θα εντοπίζουν εχθρικούς πυραύλους και η διεξαγωγή ερευνών για διαστημικά αντιπυραυλικά όπλα, που θα έχουν τη δυνατότητα να καταρρίπτουν πυραύλους, μεταξύ άλλων σταδίων στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, φέρνοντας στον νου το πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων» των τελών του Ψυχρού Πολέμου.
«Ο στόχος μας είναι απλός: Να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να εντοπίζουμε και να καταστρέφουμε οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύεται εναντίον των ΗΠΑ, οπουδήποτε, οποτεδήποτε κι από οπουδήποτε» δήλωσε ο Τραμπ στο Πεντάγωνο, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απειλή της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, ο εκτελών καθήκοντα υπουργού Άμυνας, Πάτρκ Σάναχαν, χαρακτήρισε τους βορειοκορεατικούς πυραύλους ως «σημαντικό προβληματισμό».
Στο πλαίσιο του Missile Defense Review (MDR), συστήνεται η διεξαγωγή ερευνών πάνω σε πειραματικές τεχνολογίες, που θα περιλαμβάνουν διαστημικά όπλα ικανά για κατάρριψη εχθρικών πυραύλων. Παράλληλα, ζητώνται επενδύσεις σε αισθητήρες για το διάστημα, που θα επιτρέπουν τον καλύτερο εντοπισμό και παρακολούθηση των εισερχόμενων πυραύλων, επιτρέποντας πιθανώς την καλύτερη αντιμετώπιση των hypersonic όπλων (με ταχύτητες άνω των 5 Μαχ), ενός τομέα στον οποίο θεωρείται πως η Κίνα και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα. «Οι ΗΠΑ θα προσαρμόσουν τώρα τη στρατηγική τους για να μπορούν να αμυνθούν ενάντια σε πυραυλικές επιθέσεις που θα περιλαμβάνουν hypersonic πυραύλους και βλήματα cruise» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Όπως αναφέρει το The Drive, βάσει του MDR, στο πλαίσιο των ερευνών πάνω σε διαστημικά αντιπυραυλικά όπλα, θα έπρεπε να εξεταστούν τόσο αναχαιτιστικοί πύραυλοι, όσο και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας. Επίσης, η αναφορά περιλαμβάνει και πρόταση για ένα μη επανδρωμένο, οπλισμένο με λέιζερ όπλο που θα μπορεί να πλήττει βαλλιστικούς πυραύλους στη φάση αμέσως μετά την εκτόξευσή τους (όπου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς κινούνται σχετικά αργά και παράγουν μεγάλο θερμικό ίχνος), αλλά και για την αξιοποίηση του μαχητικού F-35 στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής άμυνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα hypersonic όπλα, τα οποία και θεωρούνται μια ταχέως αναπτυσσόμενη απειλή.