Διασφαλισμένες οι ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο – Τα ρίσκα από την Ευρώπη

Κοινοποίηση:
2e9107a5c42bbddb40dd651f793706e1_XL

Η επάρκεια τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο δεν επηρεάζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Τη διαβεβαίωση αυτή δίνουν με κάθε ευκαιρία υψηλόβαθμοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να τροφοδοτηθεί πλήρως με LNG τόσο μέσω της Ρεβυθούσας, όσο και μέσω του FSRU της Αλεξανδρούπολης, ενώ είναι σε θέση να πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στους Βόρειους γείτονες μας.

Έτσι την ώρα που στη Βόρεια Ευρώπη επικρατεί αναστάτωση για τις εξελίξεις καθώς σε λίγες ώρες εκπνέει η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ενώ στη Μολδαβία οι Αρχές της Υπερδνειστερίας αναγκάστηκαν να διακόψουν την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετούς κρατικούς θεσμούς, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία.

Ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική πλευρά, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του, είναι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Gazprombank που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αδυναμία πληρωμής της Gaprom. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να βρεθεί μια τεχνική λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα που δημιουργήθηκε και να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου των χωρών που εξαρτώνται κατ’ εξοχήν από το αέριο αγωγού.

Έρχονται φορτία στην Ρεβυθούσα

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία παραδίδει αέριο στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream που περνάει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και την η ηπειρωτική επέκταση του Balkan Stream που τροφοδοτεί τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Πάντως η Ελλάδα πέραν της συμβατικής υποχρέωσης που έχει η ΔΕΠΑ έναντι της Gazprom για την προμήθεια αερίου με βάση τη μεταξύ τους σύβαση που λήγει το 2026, δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, καθώς μπορεί οι ανάγκες της αγοράς μπορούν να καλυφθούν ακόμη και πάνω από το 100% με LNG διαφόρων προελεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Ιανουάριο είναι προγραμματισμένο να ξεφορτώσουν στη Ρεβυθούσα πέντε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκ των οποίων δυο Elpedison, δυο η Metlen και ένα η ΔΕΠΑ.

Mείωση ευρωπαϊκών αποθεμάτων

Ωστόσο στην ευρωπαϊκή και προφανώς στην ελληνική αγορά εφόσον διακοπούν πλήρως οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου θα υπάρξουν πιέσεις σε ότι αφορά τις τιμές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους traders φυσικού αερίου είναι ο ρυθμός με τον οποίο αδειάζουν οι αποθήκες, καθώς τα αποθέματα της Ευρώπης εξαντλούνται γρήγορα.

Ήδη τα ποσοστά πληρότητας είναι στο περίπου 75%, ένα επίπεδο το οποίο πέρυσι είχε καταγραφεί έναν μήνα αργότερα. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι, όχι μόνο για ό,τι απομένει από την περίοδο θέρμανσης αλλά και για τις προσπάθειες χτισίματος νέων αποθεμάτων αργότερα το 2025. Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι η αστάθεια είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι η Ρωσία στέλνει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023. Το 2021, ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αποτελούσε πάνω από το 40%.

Ένας ακόμη παράγοντας αναστάτωσης είναι η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία από την 1η Ιανουαρίου, επικαλούμενη απλήρωτο χρέος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μολδαβία από την πλευρά της ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα καθώς προετοιμάζεται για όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στο ρεύμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response