Διασύνδεση POS – ταμειακών: Επί τάπητος σήμερα τα τεχνικά προβλήματα

Κοινοποίηση:
ΚΑΡΤΑ

Σήμερα πρόκειται να αποφασιστεί εάν θα δοθεί παράταση ή όχι στις προθεσμίες που έχουν ορισθεί (τέλος Ιουνίου και τέλος Ιουλίου ανάλογα με το τζίρο των επιχειρήσεων) για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την αναβάθμιση των φορολογικών μηχανισμών.

Σε σύσκεψη του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους της αγοράς POS και φορολογικών μηχανισμών, καθώς και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού, θα τεθούν επί τάπητος τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν αλλά και οι προβληματισμοί που διατυπώνονται για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών εντός χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, προκειμένου να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής και να περιοριστούν τα «κόλπα» με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών η οποία απαιτείται για τη διασύνδεση με τα POS θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Επίσης, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2023 και να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Η απόφαση (Β’ 3875/15-06-2023) πάντως του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και τερματικών αποδοχής καρτών (EFT/POS), έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στις 15-06-2023.

Η απόφαση ορίζει «κλειδωμένο πληκτρολόγιο» και μενού για πραγματοποίηση χρεωστικών συναλλαγών από τα POS σε συνδυασμό με τον κατηγορηματικό περιορισμό ότι «μόνο από την ταμειακή μηχανή μπορεί να ξεκινήσει νέα χρεωστική συναλλαγή».

Στις βασικές παραδοχές και περιορισμούς της απόφασης ορίζεται οτι:

*Μόνο από την ECR ( Electronic Cash Register, όρος ταυτόσημος με την έννοια ταμειακή μηχανή , ΦΗΜ ή οποιοδήποτε νόμιμο φορολογικό σύστημα έκδοσης αποδείξεων λιανικής), μπορεί να ξεκινήσει νέα χρεωστική συναλλαγή ( αγορά, αγορά με δόσεις, καταχώριση προέγκρισης, mailorder). To EFTPOS έχει κλειδωμένο πληκτρολόγιο και μενού για πραγματοποίηση χρεωστικών συναλλαγών.

*Αν εξαιτίας βλάβης του ECR ή βλάβης επικοινωνίας ECR-EFTPOS, το EFTPOS έχει πραγματοποιήσει χρεωστικές συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν καταχωρηθεί στην ECR , τότε προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολής των συναλλαγών από το EFTPOS στην ECR μετά την αποκατάσταση της βλάβης. Το EFTPOS διατηρεί επί μακρόν τα πιο βασικά στοιχεία των συναλλαγών αυτών σε ξεχωριστό αρχείο για σκοπούς εκ των υστέρων ελέγχου και επαλήθευσης.

*Τα EFTPOS θα πρέπει να τηρούν αρχεία καταγραφής συμβάντων με την ακόλουθη προτεραιότητα και ανάλογα με τις δυνατότητές τους σε χώρο αποθήκευσης και υπολογιστική ισχύ:

-προβλήματα επικοινωνίας ή λάθη συστήματος (υποχρεωτικά)

-ενέργειες χειριστών που αφορούν τη διασύνδεση (υποχρεωτικά)

-βασικά στοιχεία συναλλαγών

-πλήρη καταγραφή ανταλλασσόμενων μηνυμάτων

Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR. Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR ως πακέτα (tip amount) , η ECR επιστρέφει ACK-RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή ώστε να μπορεί το EFTPOS να κλείσει το πακέτο.

Η επικοινωνία δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση ευαίσθητα δεδομένα συναλλαγής, όπως τον αριθμό της κάρτας, το όνομα κατόχου, cvv2 ή track2.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: