Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνετε το ρύζι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι δυνατόν να ξαναζεστάνετε το ρύζι, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Το ρύζι είναι πιο προβληματικό από ορισμένα άλλα τρόφιμα που έχουν απομείνει, καθώς μπορεί να περιέχει βακτήρια που ονομάζονται Bacillus cereus, τα οποία επιβιώνουν σε ορισμένες διαδικασίες μαγειρέματος. Αυτό το βακτήριο είναι συχνά η αιτία τροφικής δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ή μαγειρεμένο ρύζι. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί συνήθως διάρροια και εμετό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με άλλα προβλήματα υγείας. Εάν οι άνθρωποι δεν ακολουθούν σωστά τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, το βακτήριο μπορεί να αναπτυχθεί στο ρύζι που έχει απομείνει και να αρρωστήσει τους ανθρώπους. Ωστόσο, ο σωστός χειρισμός των τροφίμων μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) περιγράφει τους ασφαλέστερους τρόπους για να μαγειρεύετε, να αποθηκεύετε και να ζεσταίνετε σωστά τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού.
Κάθε ένα από τα παρακάτω βήματα θα διασφαλίσει ότι το ξαναζεσταμένο ρύζι έχει χαμηλό κίνδυνο να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση:
Πλύνετε καλά τα χέρια
Πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων. Διατηρείτε χωριστά τα σκεύη που έχουν αγγίξει ωμά ζωικά προϊόντα.
Μαγειρέψτε το ρύζι σωστά
Κατά το μαγείρεμα του ρυζιού, βεβαιωθείτε ότι φτάνει σε υψηλή θερμοκρασία. Κρατήστε το εκτός της επικίνδυνης ζώνης – μεταξύ 4°C και 60°C – όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα.
Σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα.
Ψύξτε γρήγορα τα περισσεύματα
Για να μειώσετε περαιτέρω την ανάπτυξη βακτηρίων, ψύξτε γρήγορα τα τρόφιμα:
Χωρίζοντας το φαγητό σε ρηχά δοχεία τροφίμων και σφραγίζοντάς τα με καπάκι.
Τοποθετώντας το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τα ριζότο ή οι παέγιες καταψύχονται καλύτερα από το απλό ρύζι.
Μην αφήνετε το ρύζι ή οποιοδήποτε άλλο ζεστό φαγητό να παραμείνει έξω για περισσότερο από 1 ώρα.
Αποθηκεύστε τα περισσεύματα σωστά
Το USDA συνιστά να αποθηκεύετε τα αποφάγια μόνο για καθορισμένες περιόδους:
Πετάξτε τα αποφάγια του ψυγείου μετά από 3 έως 4 ημέρες.
Πετάξτε τα υπολείμματα κατάψυξης μετά από 3 έως 4 μήνες.
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία. Σύμφωνα με το USDA, η θερμοκρασία δωματίου είναι 32°C, η οποία είναι η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα μεταξύ 4°Cκαι 60°C.
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα στους 4°C και κάτω. Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο βρίσκεται σε αυτή τη θερμοκρασία ή χαμηλότερη.
Πετάξτε τα υπολείμματα που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες.
Αναθέρμανση
Κατά την αναθέρμανση του ρυζιού, βεβαιωθείτε ότι είναι παντού ζεστό.
Για να ζεστάνετε το ρύζι που έχει περισσέψει στο φούρνο μικροκυμάτων:
Ανοίξτε το δοχείο αποθήκευσης και αφαιρέστε το καπάκι. Για κάθε φλιτζάνι ρύζι, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό. Τοποθετήστε ξανά ελαφρά το καπάκι για να αφήσετε το ρύζι να αχνίσει ξανά.
Τοποθετήστε το ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων και θερμάνετε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να είναι καυτό σε όλο του το μήκος.
Βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική θερμοκρασία του ρυζιού είναι στους 74°C ή υψηλότερη. Αν δεν είστε σίγουροι, χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφίμων.
Σερβίρετε αμέσως.
Για να τηγανίσετε το ρύζι που περίσσεψε:
Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα γουόκ ή τηγάνι με το λάδι της επιλογής σας.
Βάλτε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς το ρύζι. Φροντίστε να σπάσετε τις μάζες του ρυζιού.
Ανακατεύετε συνεχώς για να καλύψετε το ρύζι ομοιόμορφα με το λάδι.
Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 74°C.
Σερβίρετε το ρύζι αμέσως όταν είναι ζεστό.
Για να μαγειρέψετε στον ατμό το ρύζι που περίσσεψε:
Τοποθετήστε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι.
Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι και αφήστε το να σιγοβράσει. Κρατήστε το καπάκι στην κατσαρόλα.
Ανακατεύετε περιστασιακά. Μόλις το νερό βράσει, ελέγξτε ότι η εσωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 74°C.
Σερβίρετε αμέσως αν είναι καυτό.
Είναι ασφαλές να φάτε το ρύζι κρύο, εφόσον έχει ψυχθεί και αποθηκευτεί σωστά. Μην αφήνετε το ξαναζεσταμένο ρύζι στον πάγκο.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι περισσότερες από μία φορές, καθώς αυτό αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Συμπέρασμα
Η αναθέρμανση του ρυζιού είναι ασφαλής όταν γίνεται σωστά. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων κάθε φορά που μαγειρεύετε. Η τήρηση συγκεκριμένων βημάτων θα μειώσει την ανάπτυξη βακτηρίων και θα περιορίσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από την κατανάλωση ξαναζεσταμένου ρυζιού.