Διατροφική μαγιά: 4 πιθανές παρενέργειες που πρέπει να ξέρετε

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Είναι ένα κοινό βίγκαν υποκατάστατο τυριού.


Η διατροφική μαγιά είναι μια “απενεργοποιημένη” μαγιά, που σημαίνει ότι τα κύτταρα της ζύμης σκοτώνονται κατά την επεξεργασία και αδρανοποιούνται στο τελικό προϊόν.

Η διατροφική μαγιά είναι κατά κανόνα σε μορφή σκόνης ή νιφάδων. Είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων.

Τι μπορεί να προκαλέσει η διατροφική μαγιά
1. Δυσάρεστες παρενέργειες στο πεπτικό σύστημα
Αν και η διατροφική μαγιά είναι χαμηλή σε θερμίδες, είναι γεμάτη με φυτικές ίνες.

Μόλις 2 κουταλιές της σούπας (21 γραμμάρια) θρεπτικές νιφάδες μαγιάς μπορεί να παρέχουν περίπου 5 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προάγει την κανονικότητα του εντέρου, αλλά είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση φυτικών ινών.

Η εισαγωγή πολλών φυτικών ινών πολύ απότομα στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή δυσφορία (κράμπες ή ακόμα και διάρροια) ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Δεδομένου ότι η διατροφική μαγιά περιέχει πολλές φυτικές ίνες σε μία μερίδα, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αργά και να προσαρμόσετε τις μερίδες καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών.

Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι πάντα καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε επίσης επαρκή υγρά για να διατηρήσετε τη σωστή πέψη.

2. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή κρίσεις ημικρανίας
Αν και η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων (όπως η βιταμίνη Β-12 και ο ψευδάργυρος) ορισμένα προϊόντα μαγιάς περιέχουν ενώσεις όπως η τυραμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας σε ορισμένα άτομα.

Τυραμίνη
Η τυραμίνη είναι μια ένωση που προέρχεται από το αμινοξύ τυροσίνη και βρίσκεται φυσικά στη διατροφική μαγιά και στα συμπυκνωμένα προϊόντα μαγιάς.

Οι περισσότεροι μπορούν να απολαμβάνουν τροφές που περιέχουν τυραμίνη χωρίς να αντιμετωπίζουν αρνητικές παρενέργειες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας σε ορισμένα άτομα.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τυραμίνη προκαλεί κρίσεις ημικρανίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να δράσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Απελευθερώνει διάφορες ορμόνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

3. Εξάψεις στο πρόσωπο
Η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή νιασίνης.

Μόλις 1 κουταλιά της σούπας (11 γραμμάρια) θρεπτικές νιφάδες μαγιάς μπορεί να παρέχει πάνω από 38 mg νιασίνης. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο της ημερήσιας ανάγκης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) εμπλέκεται σε πολλές ζωτικές διαδικασίες στο σώμα σας, όπως ο μεταβολισμός και η λειτουργία των ενζύμων. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νιασίνης μπορεί να προκαλέσει έξαψη του προσώπου.

Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα στο δέρμα, που μπορεί να ακολουθείται από αίσθημα καύσου και κνησμού και εμφανίζεται εντός 10-20 λεπτών μετά τη λήψη νιασίνης σε υψηλές δόσεις.

Αν και η έξαψη του προσώπου μπορεί να είναι κάτι άβολο, γενικά δεν σχετίζεται με κάποια βλάβη και συνήθως υποχωρεί μέσα σε 1-2 ώρες.

Επιπλέον, η έξαψη του προσώπου γενικά εμφανίζεται μόνο μετά από κατανάλωση εξαιρετικά υψηλών δόσεων νιασίνης (500 mg ή περισσότερο) που συνήθως μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε μορφή συμπληρώματος.

4. Δυσανεξία ζύμης και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Αν και σχετικά ασυνήθιστο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη διατροφική μαγιά.

Φαίνεται ότι αυτό μπορεί να είναι πιο συχνό σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), όπως η νόσος του Crohn.

Η μαγιά μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση σε ορισμένα άτομα με IBD. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Ωστόσο, ο ρόλος της διατροφικής μαγιάς στην ανάπτυξη της IBD είναι ακόμα ασαφής. Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι άμεση αιτία της νόσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: