Τα τρία θέματα για το μεταναστευτικό που θα απασχολήσουν τους ηγέτες είναι η δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, η δημιουργία ξεχωριστού ταμείου χρηματοδότησης για τη καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και η βοήθεια σε τρίτες χώρες
Τα τρία θέματα για το μεταναστευτικό που θα απασχολήσουν τους ηγέτες είναι αρχικά το προσχέδιο μιας “πλατφόρμας αποβίβασης”, σκοπός της οποίας θα είναι να σπάσει το σύστημα των λαθρεμπόρων δημιουργώντας κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε τρίτες χώρες όπως η Λιβύη.
Έπειτα η δημιουργία ξεχωριστού ταμείου χρηματοδότησης για τη καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης -μέρος του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού- και τέλος η βοήθεια σε τρίτες χώρες, ιδίως σε αυτές της Αφρικής για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Κλωτσώντας το κουβά στο θέμα του Δουβλίνου
Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στον Τύπο υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε πως οι διαφωνίες γύρω από τη μεταρρύθμιση της συνθήκης του Δουβλίνου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. “Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και είμαστε διασπασμένοι” είπε, συμπληρώνοντας πως η προτεραιότητα του Προέδρου Τούσκ είναι να βρει λύσεις στα απτά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στην αποκοπή των παράτυπων προσφυγικών ροών.
Με απλά λόγια δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση για συμφωνία για το Δουβλίνο καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν χώρες που θέλουν τη κατάργηση της υπευθυνότητας των κρατών εισόδου για την επεξεργασία ασύλου οποιουδήποτε μετανάστες βρεθεί χωρίς έγγραφα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άλλα κράτη που θέλουν σημαντική επέκταση υπευθυνότητας των χωρών εισόδου και παράλληλα την κατάργηση των ποσοστώσεων μεταναστών (σύστημα μετεγκατάστασης). Αυτή τη στιγμή οι χώρες εισόδου είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου μέχρι και έξι μήνες από την είσοδο ενός μετανάστη στην ΕΕ.
Συνεπώς οι αποφάσεις για το Δουβλίνο μεταφέρονται στην Αυστριακή Προεδρία (δεύτερο εξάμηνο του 2018) παρατείνοντας την αβεβαιότητα στο κρίσιμο κομμάτι αυτό μεταναστευτικής πολιτικής.
Μεγάλος είναι και ο προβληματισμός γύρω από την ιδέα “πλατφόρμων αποβίβασης” για τους μετανάστες. Η πρόταση αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και αιτούντων ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως αυτές της βόρειας Αφρικής, κατευθύνοντας τα πλοία που κουβαλούν μετανάστες από τη Μεσόγειο σε αυτά.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως δεν πρόκειται για κλειστού τύπου κέντρα κράτησης, οδηγώντας όμως σε σημαντικά ερωτήματα κατά πόσο θα είναι χρήσιμες και πως θα σταματήσουν τους μετανάστες από το να δοκιμάσουν τη τύχη τους εκ νέου.
Ως παράδειγμα – καλούπι για τη δομή των πλατφόρμων ο αξιωματούχος παρέθεσε την Τουρκία, όπου η Τουρκική κυβέρνηση έχει αναλάβει σε συνεργασία με την ΕΕ τη φύλαξη των συνόρων. Βεβαιώς δεν θα είναι το ίδιο σύστημα καθώς όπως είπε ο αξιωματούχος αύριο θα συζητηθεί η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας και τα χαρακτηριστικά της έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και να συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Ο αναβαθμισμένος ESM στο επίκεντρο των αποφάσεων για την Ευρωζώνη
Τη Παρασκευή οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν τον διάλογο τους για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
Οι διαβουλεύσεις των ηγετών στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, δίνοντας του επιπλέον αρμοδιότητες ως πιστωτή του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης ως δανειστή τραπεζών που απειλούνται χωρίς όμως να μπαίνουν σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης, μέχρι να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ο μηχανισμός εξυγίανσης.
Η ιδέα ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, μέρος της Γαλλο-Γερμανικής πρότασης θα συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Ενάντιες στην ιδέα ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης είναι μια ομάδα κρατών με ηγέτες Ολλανδία – Δανία που είναι υπέρ της μεγαλύτερης εθνικής ευθύνης για τη δημιουργία κοινών εργαλείων δαπανών της ευρωζώνης.
Στις Βρυξέλλες ο Ζόραν Ζάεφ
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του και θα δώσει συνέντευξη Τύπου καθώς αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση των ΥΠΕΞ για παράταση της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης ΠΓΔΜ – Αλβανίας μετά τις ευρωεκλογές του 2019.