Διεθνής Τύπος: Οι ΗΠΑ αποφεύγουν το shutdown – Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Κάραμπαχ

Κοινοποίηση:
ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μακάρθι αντιμέτωπος με την απειλή εξόδου». Η συμφωνία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφυγή του κλεισίματος με τη στήριξη των Δημοκρατικών δυσαρεστεί ορισμένους στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η φρενήρης πίεση από το Κογκρέσο δίνει τέλος στους φόβους κλεισίματος». Η Γερουσία και η Βουλή βρίσκουν αρκετές ψήφους για να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση για 45 μέρες. Τέλος η Washington Post: «Η πιλάλα στο τέλος αποτρέπει το κλείσιμο». Συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα αποκλείει τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μπάιντεν συμφωνεί σε έναν μεταβατικό προϋπολογισμό χωρίς βοήθεια προς την Ουκρανία». Ο πρόεδρος ζητά γρήγορη διόρθωση. Ανοιχτή πάλη εξουσίας μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η υποστήριξη για την Ουκρανία καταρρέει». Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποτρέπει το πάγωμα του προϋπολογισμού, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει βοήθεια για το Κίεβο. Υπάρχουν επίσης άσχημα νέα για την Ευρώπη, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Handelsblatt: «Η Ουκρανία χάνει στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ». Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποτρέπει το κλείσιμο – αλλά σε βάρος του Κιέβου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αρμένιοι του Ναγκόρνο Κάραμπαχ: Η τελευταία έξοδος». Η επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν ανάγκασε τις αρχές του αυτόνομου κρατιδίου να συνθηκολογήσουν. Έπειτα, ο αυτόχθονος πληθυσμός δεν έχει σταματήσει να συρρέει προς τα αρμενικά σύνορα. Στη Libération διαβάζουμε: «Κοριοί: persona non grata». Μετά το μιντιακό χάος που παρουσιάζει τη Γαλλία ως μια χώρα κατακλυσμένη από ζωύφια ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς, η αύξηση των τσιμπημάτων από κοριούς υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα σχέδιο καταπολέμησης, εκτιμά η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Ουκρανία δοκιμάζεται σε έναν επιμηκυμένο πόλεμο». Άλλο ένα φθινόπωρο που μπαίνει και με την αντεπίθεση σε τέλμα, ο πόλεμος φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ. Τέλος, η Le Figaro: «Η Γαλλία απέναντι στην έκρηξη των αιτήσεων ασύλου». Έχουν αυξηθεί 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, με 93.000 άνθρωποι να ζητούν άσυλο, εκ των οποίων 23.000 ανήλικοι.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Προσπαθήστε περισσότερο να βρείτε δουλειά ή σας κόβουμε τα επιδόματα, προειδοποιεί ο Χαντ». Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι αναμένεται να λάβουν μικρότερα επιδόματα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του υπουργού Οικονομικών αυτή τη Δευτέρα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι φράξιες απειλούν να καταστρέψουν το συνέδριο του Σούνακ». Ο πρωθυπουργός ελπίζει να ενώσει το κόμμα ενώ μαίνονται οι πόλεμοι για τη φορολογία και την κουλτούρα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Γουάλας είπε στον πρωθυπουργό να δώσει £2 δισ. επιπλέον για την Ουκρανία». Η έκκληση του πρώην υπουργού Άμυνας είναι 50% μεγαλύτερη από το ποσό για το οποίο έχει δεσμευτεί η Βρετανία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το σχέδιο των Σέρβων για την κατάκτηση του βόρειου Κοσόβου». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία των περιφερειών». Στο Τορίνο η συνάντηση είκοσι κυβερνητών. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πληθωρισμός, κατηγορίες από το υπουργείο Οικονομικών: “Φταίνε τα κέρδη”». Η μεταποίηση και η γεωργία περίμεναν τις αυξήσεις στα κόστη. Τέλος, η Corriere della Sera: «Φόβοι για τη βοήθεια στο Κίεβο». Η Ευρώπη ανησυχεί για τις ψήφους στο φιλορώσο ηγέτη στη Σλοβακία, που δεν θεωρεί την Ουκρανία προτεραιότητα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η φωτιά σε τρεις ντισκοτέκ στη Μούρθια αφήνει 13 νεκρούς». Αρκετά άτομα αγνοούνται ακόμα ενώ άγνωστα είναι ακόμα τα αίτια της φωτιάς. Και η El Mundo: «Το Λαϊκό κόμμα σημειώνει άνοδο σε βάρος του Vox και του Σοσιαλιστικού κόμματος αλλά ακόμα δεν έχει την πλειοψηφία». Σε δημοσκόπηση για χάρη της εφημερίδας το δεξιό κόμμα λαμβάνει 36,1% και 147 έδρες, ενώ το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ λαμβάνει 30,8% και 118 έδρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: