Διεθνής κατακραυγή κατά της Βενεζουέλας και των εκλογικών αποτελεσμάτων

Κοινοποίηση:
venezuela-flag-3072024-737-768x432

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα ως «δικτατορία» κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης που μεταδόθηκε στην Ισπανία. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική καταστολή που παρατηρούνται στη χώρα.

 

«Στη Βενεζουέλα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν αυθαίρετα μετά τις εκλογές. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή. Πολιτικά κόμματα υπόκεινται σε χιλιάδες περιορισμούς στις δραστηριότητές τους», τόνισε ο Μπορέλ.

«Πώς να τα πούμε όλα αυτά; Φυσικά και πρόκειτα για ένα δικτατορικό καθεστώς», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ στο ισπανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

«Ας μην κάνουμε λάθος για τη φύση της κατάστασης», σημείωσε. «Η Βενεζουέλα προκήρυξε εκλογές, αλλά δεν ήταν μια δημοκρατία πριν και είναι πολύ λιγότερο μετά».

 

Η διεθνής κοινότητα, με πρωτοστάτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 28 Ιουλίου στη Βενεζουέλα. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής με ποσοστό 52% από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), ενώ η επανεκλογή του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ωστόσο, η εφορευτική επιτροπή δεν δημοσιοποίησε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ισχυριζόμενη ότι υπήρξε ηλεκτρονική πειρατεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ο υποψήφιος Γκονσάλες Ουρούτια θα έπρεπε να είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό άνω του 60%.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχώρησε την Πέμπτη στην απόφαση να ανακαλέσει την πρεσβεύτριά της στην Ισπανία, Γκλάντις Γκουτιέρες, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, με τον Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο στη Μαδρίτη.

Η αντίδραση αυτή ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Μαργαρίτας Ρόμπλες, η οποία χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο «δικτατορία». Η Βενεζουέλα εξέφρασε την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις αυτές και αποφάσισε να ανακαλέσει την πρεσβεύτρια που εκπροσωπεί τη χώρα στο ισπανικό βασίλειο.

Ο 75χρονος Γκονσάλες, που καταζητείται στη Βενεζουέλα για συνωμοσία και άλλα αδικήματα, ζήτησε άσυλο στην Ισπανία την Κυριακή, όταν ο Σάντσεθ απουσίαζε στην Κίνα.

Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Μαδούρο σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι και 192 τραυματίστηκαν, ενώ σχεδόν 2.400 συνελήφθησαν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response