Διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ: Η ειρηνευτική αποστολή στο Λίβανο σε κίνδυνο

Κοινοποίηση:
1493584-ohe-930

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε ότι δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα υπέστησαν τραυματισμούς κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Η UNIFIL εκτιμά ότι οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού αποτελούν «σημαντικό κίνδυνο» για την ασφάλεια των στρατιωτών της.

 

Την Πέμπτη, άλλοι δύο κυανόκρανοι από την Ινδονησία τραυματίστηκαν στο αρχηγείο της UNIFIL λόγω ισραηλινών πυρών. Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν διεθνή αντίδραση, με τη Ρώμη να αναφέρεται σε πιθανά εγκλήματα πολέμου και το Παρίσι να καλεί τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία για εξηγήσεις σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, στην οποία η Γαλλία έχει σημαντική συμμετοχή.

«Σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», κατήγγειλε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να δώσουν εξηγήσεις: η Γαλλία καλεί ως εκ τούτου τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία στο υπουργείο της Ευρώπης και των Εξωτερικών».

Σήμερα εκ νέου, αναφέρει η UNIFIL, που έχει αναπτύξει 10.000 άνδρες στον νότιο Λίβανο, στο αρχηγείο αυτό «σημειώθηκαν εκρήξεις για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες» κοντά σε παρατηρητήριο και «δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν». Εξάλλου, «ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν» και «ένας εκσκαφέας του ισραηλινού στρατού προκάλεσε πτώση τμημάτων του προστατευτικού τοίχου μιας θέσης του UNIFIL στο λιβανικό χωριό Λαμπουνέ», πρόσθεσε. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν μια πολύ μεγάλη απειλή για τους κυανόκρανους», κατέληξε.

 

IDF: Διεξάγεται έρευνα στο ανώτατο επίπεδο

Ο ισραηλινός στρατός πάντως ισχυρίστηκε ότι «διεξάγει διεξοδική έρευνα στο ανώτατο επίπεδο», αφότου η UNIFIL ανακοίνωσε τους δύο ακόμη τραυματισμούς: «Ο ισραηλινός στρατός ενημερώθηκε ότι δύο στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ τραυματίστηκαν κατά λάθος κατά τη διάρκεια μαχών εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», τονίζει η ανακοίνωσή του, που «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για περιστατικά αυτού του τύπου και διεξάγει διεξοδική έρευνα στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης για να εξακριβώσει τις λεπτομέρειες του τι συνέβη».

 

Γενικευμένη διεθνής κατακραυγή

Το συμβάν προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις κατά του Ισραήλ, ακόμη και από κράτη που παραδοσιακά το στηρίζουν. O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι προέτρεψε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ να εγγυηθεί την ασφάλεια των δυνάμεων της UNIFIL στον Λίβανο, σε ανάρτησή του στο Twitter (X) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γκάλαντ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τους κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, όπου συγκρούεται με την οργάνωση Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απαιτεί «να παύσει κάθε βία» εναντίον των κυανόκρανων ειρηνευτών. «Αυτό που συνέβη στην έδρα της UNIFIL στον Λίβανο (…) είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε ο Σάντσεθ στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο. Τον ίδιο χαρακτηρισμό απέδωσε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας έχει αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιώτες στο πλαίσιο αυτής της αποστολής. «Το γενικό επιτελείο της UNIFIL και δύο ιταλικές βάσεις επλήγησαν από τα πυρά (…) των ισραηλινών δυνάμεων (…) Δεν είναι αποδεκτό και παραβιάζει όσα καθορίστηκαν» από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε η Μελόνι.

 

Ανησυχία και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την ανησυχία της χώρας μας για την «στοχοποίηση της της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο» εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανάρτηση του στο Twitter (X) σημειώνει ότι «η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τη στοχοποίηση της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) στον Λίβανο και υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της υπό το πρίσμα της περιφερειακής κλιμάκωσης. Ως ένα μέλος που συνεισφέρει στην UNIFIL, η Ελλάδα τονίζει ότι η ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να διασφαλιστεί».

 

ΑΠΕ / AFP / Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: