Την απαγόρευση των εισαγωγών προβάτων, αιγών και βοοειδών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία ανακοίνωσε η Αλβανία, σύμφωνα αναφορά του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας, στα Τίρανα.
Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η απόφαση αυτή προήλθε από την εξάπλωση της «πανώλης των μικρών μηρυκαστικών» στις περιοχές αυτές, που αποτελεί σοβαρή κτηνιατρική ασθένεια με μεγάλη οικονομική και υγειονομική επίπτωση στην κτηνοτροφία. Το αλβανικό Υπουργείο Γεωργίας, σε ανακοίνωσή του, τόνισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα προκειμένου να προστατευτεί η τοπική κτηνοτροφία από πιθανή μόλυνση.
Η απαγόρευση δεν περιορίζεται μόνο στα μικρά μηρυκαστικά. Επιπλέον, η Αλβανία έχει διακόψει τις εισαγωγές χοίρων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ουκρανία και τη Γερμανία, λόγω της εξάπλωσης του αφρικανικού πυρετού των χοίρων, μιας ακόμη σοβαρής κτηνιατρικής ασθένειας. Αντίστοιχα, η εισαγωγή πουλερικών από την Ιταλία και την Τουρκία έχει επίσης ανασταλεί λόγω φόβων για την εξάπλωση άλλων ζωονόσων.
Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τις εισαγωγές, αλλά και τη διέλευση όλων των ζωντανών ζώων μέσω της αλβανικής επικράτειας. Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, με τη συνδρομή της Εθνικής Αρχής Κτηνιατρικής και Φυτοπροστασίας, έχει επισημάνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα των συγκεκριμένων ασθενειών εντός της Αλβανίας. Παρόλα αυτά, αναφέρθηκαν σποραδικές περιπτώσεις βρουκέλλωσης και φυματίωσης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων αυτών, έχουν συσταθεί κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες παρακολουθούν τη μεταφορά ζώων κατά μήκος των εθνικών οδών και των συνόρων της χώρας. Στόχος είναι η αποτροπή της εισόδου και εξάπλωσης των ασθενειών που έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες.
Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει:
“Η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο”
Η Ελλάδα δίνει από μόνη της, το δικαίωμα για να της συμπεριφέρονται αναλόγως…