Οι στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δείχνουν να σχεδιάστηκαν προσεκτικά για να εκτονώσουν το κύμα οργής στο εσωτερικό της χώρας μετά την εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να αποφύγει έναν καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ.
«Οι επιθέσεις θα παράσχουν μια ευκαιρία στα γεράκια εντός της κυβέρνησης Τραμπ να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλά ίσως και έναν δρόμο εξόδου από την κρίση», σχολιάζει σε ανάλυσή του ο Guardian. «Μπορεί οι πυραυλικές επιθέσεις να αντιπροσωπεύουν μια σπάνια ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο θα μπορούσαν, δεδομένης της σημασίας του Σουλεϊμανί για το ιρανικό καθεστώς. Αν τις ερμηνεύσει έτσι ο Τραμπ, ίσως ανοίξει ένας δρόμος για τον περιορισμό της κλιμάκωσης της κρίσης», συμπληρώνει το CNN.
Tόσο το Ιράν όσο και ο Τραμπ άφησαν ανοικτό παράθυρο για αποκλιμάκωση της έντασης μετά τα ιρανικά αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Σαρίφ τόνισε ότι το Ιράν δεν επιζητεί τον πόλεμο, ενώ ο Τραμπ τόνισε ότι «όλα είναι καλά» σε ανάρτησή του στο Twitter.
Tα πλήγματα συνιστούν μια «μετρημένη απάντηση», σύμφωνα με τον Φαϊζάλ Ιτανί, αναπληρωτή διευθυντή του Center for Global Policy στην Ουάσιγκτον. «Η απάντησή του έπρεπε να είναι αρκετά δραματική για να σώσει τα προσχήματα, αλλά αρκετά περιορισμένη για να αποφύγει την πυροδότηση ενός κύκλου κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις υπέρτερες ΗΠΑ. Είναι αρκετά θεαματική για να τη μετρήσεις, αλλά δεν υποχρεώνει τις ΗΠΑ να κλιμακώσουν σε απάντηση», τόνισε.
Στο γήπεδο του Τραμπ το μπαλάκι
«Το μπαλάκι τώρα είναι στο γήπεδο του Τραμπ, που είπε ότι θα κάνει δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης (σ.σ.: τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον», σχολιάζει το Bloomberg. Αν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει το Ιράν και επικαλέστηκε τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την πυραυλική επίθεση, είχε επίσης πει την περασμένη εβδομάδα ότι η εξόντωση του Σουλεϊμανί απέβλεπε στο «να σταματήσει έναν πόλεμο».
Αν επιμείνει στην άποψη αυτή ο Τραμπ, τότε τα ιρανικά χτυπήματα ίσως δώσουν την ευκαιρία στις δύο πλευρές να κατεβάσουν τους τόνους διασώζοντας παράλληλα τα προσχήματα. Το Ιράν μπορεί να λέει ότι πήρε βίαιη εκδίκηση για τον θάνατο του στρατηγού του και να συνεχίσει την εκστρατεία των πολεμικών αντιπαραθέσεων δι’ αντιπροσώπων -με την οποία νιώθει πολύ πιο άνετα έναντι ενός πανίσχυρου αντιπάλου- και να ασκεί διπλωματική πίεση για την αποπομπή των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.
Από την άλλη, και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πίσω υποστηρίζοντας ότι τα ιρανικά αντίποινα δεν είχαν και τόσο σημαντικές συνέπειες. «Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο», αναφέρει ο Guardian, «αλλά η υλοποίησή του εξαρτάται από δύο αστάθμητους παράγοντες: να μην προκαλέσουν θύματα οι πυραυλικές επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ και να αντισταθεί ο Λευκός Οίκος στην επιθυμία να απαντήσει».
Η διπλή επίθεση με πυραύλους από το Ιράν σε αμερικανικές βάσεις
Τον εφιάλτη του πολέμου προκάλεσαν οι δύο επιθέσεις από το Ιράν που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ως αντίποινα στην εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.
Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ: η μία βρίσκεται στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και η άλλη στην επαρχία Άνμπαρ, και πρόκειται για τη βάση Άιν αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Tasnim, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 πύραυλοι, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν 15, ενώ άλλες πηγές μιλούν για συνολικά 22 πυραύλους.
Η επίθεση καταγράφηκε περίπου 24 ώρες μετά την απόλυτη σύγχυση που προκάλεσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τη διοίκησή τους στο Ιράκ να στέλνει επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε πως τα στελέχη τους θα αποσυρθούν από την ιρακινή επικράτεια όπως απαίτησε το Κοινοβούλιο, αλλά το Πεντάγωνο να διαψεύδει.
Τώρα μένει να φανεί ποια θα είναι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως αντίδραση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν.