Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε και έλεγξε την πανδημία του Covid-19 η Ελλάδα με ένα Σύστημα Υγείας με αρκετές ελλείψεις εξετάζει ρεπορτάζ του Guardian μέσα από το Νοσοκομείο Αναφοράς «Σωτηρία».
Στο ρεπορτάζ του Guardian μιλάει η επικεφαλής της κλινικής Covid-19 του «Σωτηρία», Γιώτα Λουρίδα όπου εξηγεί το πώς μία χώρα με αποδεκατισμένο Σύστημα Υγείας από τη δεκαετή οικονομική κρίση κατάφερε ν’απαντήσει στο ερώτημα: «Πως θα μπορέσει το Σύστημα Υγείας θα τα βγάλει εις πέρα έχοντας ν’ αντιμετωπίσει μία πανδημία», καθώς και πώς μέσα σε λίγες ώρες το παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου μετατράπηκε σε κλινική για Covid.
«Ζοριζόμασταν ήδη αρκετά και πριν να προκύψει η πανδημία. Ακόμα και σήμερα που είμαστε στην καλή πλευρά ας πούμε της οικονομικής κρίσης, 10 χρόνια μετά. Είμαστε λιγότεροι και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ελλείψεις υπάρχουν και σε εξοπλισμό και σε φάρμακα. Εμείς σαν χώρα έχουμε πολύ λιγότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από ότι προβλέπεται και είναι ο μέσος όρος», δήλωσε αρχικά η κυρία Λουρίδα .
Ακόμα αναφέρθηκε σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το υγειονομικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Πέρα από την κούραση που είχε αθροιστεί. Μας δημιουργήθηκε και μία μεγάλη ψυχική κούραση, ότι ό,τι και να κάνουμε, δεν κοιμόμασταν, δεν προλαβαίναμε να φάμε, να πάμε στο σπίτι μας και νιώθαμε ότι αυτό που κάνουμε είναι τίποτα “μια τρύπα στο νερό”. Ποτέ δεν έχω κληθεί ν’ αντιμετωπίσω κάτι για το οποίο ξεκάθαρα δεν υπάρχει καμία θεραπεία», προσέθεσε η κυρία Λουρίδα.
Όπως είπε ακόμη η επικεφαλής της κλινικής Covid-19 του «Σωτηρία», σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης έπαιξαν τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα καθώς και ότι ο κόσμος πειθάρχησε σ’ αυτά.
«Ήταν πολύ βασικό ότι τη στιγμή που άρχισαν ν’ αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα και ν’ ανεβαίνει η καμπύλη η ενημέρωση έπεισε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα».
Ακόμα τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου άλλου. «Νομίζω ότι όλοι θυμηθήκαμε γιατί ξεκινήσαμε και κάναμε ιατρική. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε κάπου αλλού».
Υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης
Ακόμα στο βίντεο μίλησε και η κυρία Αντωνία Κουτσούκου, επικεφαλής της ΜΕΘ του «Σωτηρία», η οποία επίσης αναφέρθηκε στις στιγμές συναισθηματικής φόρτισης που ένιωσε στη «μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
«Υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ιδίως όταν χρειάστηκε να δούμε ασθενείς να καταλήγουν χωρίς να είναι οι δικοί τους δίπλα να τους αποχαιρετήσουν. Αυτό με έχει τραυματίσει. Ο φόβος ήταν να μην γίνουμε σαν τις γειτονικές χώρες όπου το σύστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Το Σύστημα Υγείας τα τελευταία 10 χρόνια είναι γερασμένο και αποδεκατισμένο. Εμείς εδώ μπορούμε να νοσηλεύσουμε 12 ασθενείς. Αν έπρεπε να νοσηλεύσουμε 35, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε θα μπορούσαμε ν’ ανταποκριθούμε στην ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και ούτε θα μπορούσαμε να είμαστε αυστηροί με τα μέτρα προστασίας. Θεωρώ ότι αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που μας έσωσε μέχρι στιγμής, το ότι δεν πιέστηκε και δεν κατέρρευσε το σύστημα υγείας».
Τέλος μίλησε και η φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Κολοφωτιά, η οποία αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε.
«Ήταν από τις λίγες φορές στη ζωή μου που αισθάνθηκα φόβο. Έπιασα τον εαυτό μου να κλαίει πάρα πολλές φορές, ενώ είμαι ένας άνθρωπος που γενικά θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά σκληρό.Σε μία περίπτωση, ενώ είχα πάει με τη λογική ότι θα δω έναν άνθρωπο ηλικιωμένο με πολλά προβλήματα, είδα έναν άνθρωπο που ήταν περίπου 50 χρονών, ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα σοβαρά και είχε και μία φωτογραφία στον τοίχο και ένα χαρτί που έγραφε “Μπαμπά σε περιμένουμε γρήγορα σπίτι”. Ένιωσα να μου κόβονται τα πόδια. Δηλαδή αν έπρεπε μία φορά να δουλέψω για να βγει αυτός ο άνθρωπος και να βγει γερός, βλέποντας αυτή την εικόνα ένιωσα ότι πρέπει να το κάνω 1.000 φορές».