Δικαστής συγκρίνει τις αμφιλεγόμενες τρανς εγχειρίσεις σε ανηλίκους με παυσίπονα!

Κοινοποίηση:
ΦΩΤΟ: unsplash.com

Η Δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ συγκρίνει τις παρενέργειες των ιατρικών διαδικασιών για τρανς ανηλίκους με αυτές ενός κοινόχρηστου παυσίπονου

 

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο για την υπόθεση Ηνωμένες Πολιτείες κατά Skrmetti, η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ έκανε μια σύγκριση που προκάλεσε συζητήσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι παρενέργειες των ιατρικών θεραπειών για τρανς ανηλίκους μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της λήψης ενός μη συνταγογραφούμενου παυσίπονου, όπως η ασπιρίνη.

 

Η άποψη της Δικαστή Σοτομαγιόρ για τους κινδύνους στις ιατρικές θεραπείες

Η Σοτομαγιόρ τόνισε ότι κάθε ιατρική θεραπεία ενέχει έναν βαθμό κινδύνου. «Ακόμη και η λήψη ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ένα ποσοστό του πληθυσμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν είναι εάν οι νομοθέτες πρέπει να αποφασίζουν ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, αλλά πώς να σταθμιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι μιας θεραπείας που προσφέρει ανακούφιση σε πολλούς.

 

Η υπόθεση και τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του νόμου του Τενεσί

Η υπόθεση αφορά έναν νόμο του Τενεσί που απαγορεύει τις ιατρικές διαδικασίες αλλαγής φύλου για ανηλίκους. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τενεσί, Μάθιου Ράις, υποστήριξε ότι χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιορίσει τέτοιες θεραπείες λόγω αναφορών για μη αναστρέψιμες συνέπειες. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από πιθανές αποτυχίες ή μεταγενέστερες αλλαγές φύλου (detransitioners) καθιστούν το θέμα περίπλοκο και καλύτερα να αποφασίζεται από τη νομοθετική εξουσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τενεσί, Μάθιου Ράις, υπερασπίστηκε την απαγόρευση της πολιτείας του σχετικά με τις ιατρικές διαδικασίες αλλαγής φύλου για ανήλικους, κατά τη διάρκεια ακροάσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση αυτή αποτελεί την πρώτη φορά που το ζήτημα των ιατρικών διαδικασιών για τρανς άτομα φτάνει στο υψηλότερο δικαστικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ράις υποστήριξε ότι χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιορίσει τέτοιες παρεμβάσεις λόγω αναφορών για μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Οι Ερωτήσεις του Δικαστή Κλάρενς Τόμας

Ο Δικαστής Κλάρενς Τόμας εξέφρασε ερωτήματα σχετικά με εναλλακτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σε άλλες πολιτείες, όπως η Δυτική Βιρτζίνια. Ωστόσο, ο Ράις απέρριψε αυτές τις προσεγγίσεις ως θεωρητικές και ανέφερε ότι δεν εξαλείφουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις διαδικασίες αλλαγής φύλου. Υποστήριξε ότι το θέμα αφορά την αξιολόγηση των ωφελειών έναντι των κινδύνων και ότι οι νομοθέτες είναι οι καταλληλότεροι να αποφανθούν για τέτοια ζητήματα.

Η Σύγκριση της Σοτομαγιόρ

Η Δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ σχολίασε ότι κάθε ιατρική θεραπεία ενέχει κινδύνους, συγκρίνοντας τις παρενέργειες των διαδικασιών αλλαγής φύλου με εκείνες ενός κοινού φαρμάκου όπως η ασπιρίνη. Αναρωτήθηκε εάν οι νομοθέτες θα πρέπει να αποφασίζουν ποιοι κίνδυνοι είναι αποδεκτοί και ποιοι όχι, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια θεραπεία σε πολλούς ανθρώπους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τενεσί, Μάθιου Ράις, υποστήριξε ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις για αλλαγή φύλου σε ανήλικους ενέχουν σοβαρούς κινδύνους και δεν μπορούν να εξαλείψουν την πιθανότητα μελλοντικής αποκατάστασης (detransition). Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα αφορά την αξιολόγηση του οφέλους έναντι του κινδύνου. Ο Ράις τόνισε ότι η απόφαση για το πόσοι ανήλικοι θα πρέπει να υποστούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο σώμα τους για αμφίβολα οφέλη είναι αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας.

 

Η Διεθνής προσέγγιση στις ιατρικές παρεμβάσεις

Ο Ράις ανέφερε επίσης ότι χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιορίσει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις λόγω των αναφορών για μη αναστρέψιμες συνέπειες. Αυτές οι χώρες υιοθέτησαν πιο προσεκτική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην προστασία των ανηλίκων από πιθανές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες θεραπείες.

 

Foxnews.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response