Δικαστική ήττα κυβέρνησης Μπάιντεν: “Μπλόκο” σε νέα δικαιώματα για τρανς μαθητές

Κοινοποίηση:
sfiri-dikaiosini

Την περασμένη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιτρέψει στη διοίκηση Biden να εφαρμόσει ορισμένες διατάξεις ενός νέου κανόνα που προσφέρει “προστασίες από διακρίσεις” για τους διεμφυλικούς μαθητές σύμφωνα με τον νόμο Title IX, ενώ οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Το δικαστήριο διατήρησε δύο ξεχωριστές αποφάσεις από ομοσπονδιακά δικαστήρια σε Κεντάκι και Λουιζιάνα, οι οποίες εμπόδισαν το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τον κανόνα σε δέκα πολιτείες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αμερικής είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει μέρος αυτών των αποφάσεων, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε.

Τέσσερις από τους εννέα δικαστές θα είχαν επιτρέψει την εφαρμογή μέρους των κανόνων, σύμφωνα με την απόφαση, ωστόσο όλα τα μέλη του δικαστηρίου συμφώνησαν ότι οι αμφισβητούμενες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του νέου ορισμού της “σεξουαλικής διάκρισης” που περιλαμβάνει την “ταυτότητα φύλου” και οι περιορισμοί στους χώρους για άτομα του ίδιου φύλου, μπορούν να παραμείνουν μπλοκαρισμένες.

Η πρόσφατη ρύθμιση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Απρίλιο έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις. Αυτή η ρύθμιση επεκτείνει τις προστασίες του νόμου Title IX για των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών, προσδιορίζοντας ότι η απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου περιλαμβάνει και την ταυτότητα φύλου. Ο νόμος αυτός, ο οποίος έχει συμπληρώσει πενήντα χρόνια ζωής, απαγορεύει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση να διακρίνουν με βάση το φύλο. Όμως, ο νόμος αυτός θα μπορούσε να ανοίξει και παράθυρο πρόσβασης των διεμφυλικών μαθητών στα αντίστοιχα αθλήματα που είναι δυσανάλογα για το βιολογικό τους φύλο (πχ. βιολογικοί άνδρες ως τρανς γυναίκες να συμμετάσχουν σε αθλήματα γυναικών).

 

Δικαστικά “φράγματα”

Η νέα ρύθμιση τέθηκε σε εφαρμογή στις 1 Αυγούστου, αλλά μόνο σε λιγότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ. Σε 26 πολιτείες, ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν προσωρινά μπλοκάρει την εφαρμογή της λόγω νομικών προκλήσεων. Οι δικαστικές διαμάχες που φτάνουν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούν δύο ομάδες πολιτειών που αμφισβητούν τρεις βασικές διατάξεις της ρύθμισης.

Η πρώτη διάταξη αναγνωρίζει ότι η απαγόρευση διάκρισης βάσει φύλου περιλαμβάνει και την ταυτότητα φύλου. Η δεύτερη διευρύνει τον ορισμό της για την παρενόχληση, ώστε να συμπεριλάβει παρενοχλήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου. Τέλος, η τρίτη διάταξη διευκρινίζει ότι ένα σχολείο παραβιάζει τον νόμο Title IX όταν απαγορεύει στους τρανς μαθητές να χρησιμοποιούν τουαλέτες και άλλες εγκαταστάσεις σύμφωνα με την ταυτότητά φύλου τους, που επικαλούνται.

 

Με πληροφορίες: cbsnews.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: