Μία ιδιαίτερα καθοριστική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία αφορά την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας ενός 7χρονου παιδιού στον πατέρα του. Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει μεταξύ δύο αντίθετων αιτημάτων: εκείνου του πατέρα και της μητέρας, οι οποίοι διεκδικούσαν και οι δύο την αποκλειστική γονική μέριμνα του παιδιού τους.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις σχετικά με την ακατάλληλη άσκηση γονικής μέριμνας από τη μητέρα. Από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τη στιγμή που εξετάστηκε η υπόθεση, δηλαδή για μια περίοδο επτά ετών, η μητέρα φέρεται να χρησιμοποίησε διάφορους τρόπους – τόσο νόμιμους όσο και αθέμιτους – προκειμένου να αποκόψει το παιδί από τον πατέρα του. Αυτή η συμπεριφορά αξιολογήθηκε αρνητικά από το δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι δεν εξυπηρετούσε το συμφέρον του παιδιού.
Η Απόφαση του Δικαστηρίου
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, το δικαστήριο αποφάσισε να αναθέσει την αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην εκτίμηση ότι ο πατέρας ήταν σε θέση να παρέχει ένα πιο σταθερό και υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του παιδιού. Η κρίση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της γονικής μέριμνας και των συνθηκών που διαμορφώνουν την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία ενός παιδιού.
Συγκεκριμένα, λόγω του χωρισμού τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πατέρας αναγκάστηκε να ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, για να έχει επικοινωνία με το βρέφος. Όταν του δόθηκε, με δικαστική απόφαση η επικοινωνία αυτή, η μητέρα αμφισβήτησε την πατρότητα του τέκνου. Στην συνέχεια η μητέρα άλλαξε και διεύθυνση κατοικίας, χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου «η μητέρα δεν έχει επιτρέψει ποτέ έως σήμερα στο τέκνο της, ηλικίας 6 ετών κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής, να εορτάσει έστω κα μία φορά με τον πατέρα του την επέτειο των γενεθλίων του, την ονομαστική του εορτή, τις εορτές των Χριστουγέννων- Νέου Έτους και του Πάσχα, έχει στερήσει από το τέκνο της το δικαίωμα να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία και με τη γιαγιά του από την πατρική γραμμή, δεν παρέχει καμία απολύτως πληροφόρηση στον πατέρα σχετικά με τα θέματα υγείας και εκπαίδευσης του τέκνου τους, ενώ αρνείται να του γνωστοποιήσει τη διεύθυνση κατοικίας της, καθώς και το σχολείο στο οποίο φοιτά το τέκνο τους».
Για την απουσία της επικοινωνίας του τέκνου με τον πατέρα του, αποδείχθηκε ότι ο ανήλικος δεν έχει αναπτύξει ακόμα ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον πατέρα του. Ωστόσο από τις σχετικές εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, προκύπτει αφενός ότι ο πατέρας υποβλήθηκε σε συμβουλευτικές συνεδρίες γονέων που διήρκεσαν 5 μήνες, αφετέρου ότι κατά τις εποπτευόμενες συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2022, το αγόρι εξοικειώθηκε αμέσως με τον πατέρα, χαμογελούσε συνέχεια και εξέφραζε θερμά συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης.
Και μετά κράζουν γιατί τις στέλνουν ταξίδι.
Ξεκωλιαρες.