Δικαστικό «μπλόκο» στη δημιουργία του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου ετοιμάζουν οι κάτοικοι του χωριού Μυτιληνιοί, που βρίσκεται κοντά στον χώρο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για τη νέα εγκατάσταση. Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη προτίθενται να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, για τη δημιουργία του hotspot. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυτιληνιών, Γιώργος Ελευθερόγλου, θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με στόχο να «παγώσουν» οι εργασίες μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής και τη λήψη απόφασης.
Κρατώντας μαύρες σημαίες και τη γαλανόλευκη, περίπου 200 κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή του Ζερβού και στον χώρο των πρώην σφαγείων Κνίτη, που έχουν μισθωθεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία της νέας δομής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Μόλις δύο μέρες πριν είχαν δει τα συνεργεία να πιάνουν δουλειά, ξεκινώντας τις χωματουργικές και άλλες εργασίες στον χώρο.
«Δίπλα σε ένα χωριό των 2.000 κατοίκων, γερόντων στην πλειονότητά τους, πάνε να στήσουν μια εγκατάσταση με πολλαπλάσιο κόσμο. Σε μια περιοχή χωρίς αστυνόμευση, χωρίς υποδομές και αποχετευτικό δίκτυο, μια περιοχή που έχει και στρατηγική σημασία» ανέφερε ο κ. Ελευθερόγλου, προσθέτοντας: «Λένε πως το ΚΥΤ θα έχει δυναμικότητα 1.200 ατόμων και πως θα κλείσει το υπάρχον στο Βαθύ, αλλά γνωρίζουμε όλοι πως δεν θα είναι έτσι. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη».
Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι είναι πως η ίδια η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί στο νησί, σε συνδυασμό με τις αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, θα επιβάλει είτε την ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο ΚΥΤ είτε την επέκταση του καινούργιου με πολλαπλασιασμό της χωρητικότητάς του. «Σήμερα μόνο που μιλάμε το ΚΥΤ της Σάμου έχει 5.000 άτομα. Εδώ λένε θα φέρουν 1.200. Τους υπόλοιπους πού θα τους βάλουν;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος των Μυτιληνιών.
Η περιοχή Ζερβού, όπου έχει χωροθετηθεί το νέο ΚΥΤ Σάμου, βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στον δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με το Πυθαγόρειο. Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν μισθωθεί τρεις ιδιοκτησίες -τα πρώην «Σφαγεία Κνίτη», οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Αρχέτυπο» και ιδιωτική έκταση του Ι. Ατζαμόγλου- με τίμημα 10.100 ευρώ μηνιαίως, για χρονικό διάστημα πέντε ετών, με δυνατότητα παράτασης. Το νέο πρότυπο Κέντρο θα είναι δυναμικότητας 1.200 ατόμων, ενώ θα περιλαμβάνει και ένα κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο 300 ατόμων, όπου θα κρατούνται προς επαναπροώθηση οι παραβατικοί και όσοι έχουν απορριπτική απόφαση στο αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Όπως δεσμεύτηκε ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, με την έναρξη λειτουργίας της νέας δομής, ο χώρος του σημερινού hotspot στο Βαθύ θα παραχωρηθεί στον Δήμο.
Ο διάδοχος του κ.Βίτσα, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε βρεθεί στη Σάμο λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε την περιοχή χωροθέτησης του νέου hotspot, όπου ενημερώθηκε για τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας.