Διπλωματικές στρατηγικές: Ισραήλ και Ιράν σε σταυροδρόμι

Κοινοποίηση:
israel-iran-696x464

Οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ικανότητα του Ιράν να κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτές οι επιθέσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, θα απαιτήσουν σημαντικό χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το ιρανικό πρόγραμμα.

 

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει δηλώσει ότι η αντίδραση της ιρανικής κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτική και καλά υπολογισμένη. Υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής αξιολόγησης της κατάστασης, ώστε να μην υποτιμηθούν ή υπερτιμηθούν οι συνέπειες των επιθέσεων.

Δορυφορικές φωτογραφίες έχουν αποκαλύψει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν σε μυστικές βάσεις που σχετίζονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Επιπλέον, πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σε εγκαταστάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τον πυρηνικό προγραμματισμό της χώρας. Οι επιθέσεις αυτές φαίνεται να έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα του Ιράν να προμηθεύει τους συμμάχους του με πυραύλους.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τρία αντιπυραυλικά συστήματα S300 καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Αυτό ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για την αμυντική στρατηγική του Ιράν και την ικανότητά του να προστατεύεται από μελλοντικές επιθέσεις.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response