Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σχετικά με την κατασκευή ενός φράγματος από το Αφγανιστάν στον ποταμό Χαριρούντ. Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη ροή του νερού που εισέρχεται στο Ιράν, γεγονός που ενδέχεται να παραβιάσει τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί εδώ και χρόνια πηγή έντασης στις σχέσεις Ιράν και Αφγανιστάν. Οι δύο χώρες μοιράζονται μια εκτενή συνοριακή γραμμή που ξεπερνά τα 900 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία τους σε θέματα ύδρευσης και περιβάλλοντος κρίσιμη. Οι διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης του νερού έχουν επηρεάσει τη διπλωματική τους σχέση, με τον Ιρανικό λαό να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κατασκευής φραγμάτων στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαήλ Μπαγαΐ, δήλωσε ότι η χώρα του εκφράζει “έντονη διαμαρτυρία” για τον περιορισμό της ροής του νερού προς το Ιράν λόγω της ανέγερσης του φράγματος Πασντάν. Ο Μπαγαΐ τόνισε την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στα ζητήματα που αφορούν τους υδάτινους πόρους.
Οι ιρανικές ανησυχίες έχουν κοινοποιηθεί στις “αρμόδιες αφγανικές αρχές”, πρόσθεσε σε ανακοίνωση: “Η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και των λεκανών δεν μπορεί να γίνει χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων του Ιράν, σύμφωνα με τις διμερείς συνθήκες”.
Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, αντιπρόεδρος της αφγανικής κυβέρνησης αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, δήλωσε τον Δεκέμβριο σε βίντεο ότι το έργο στο Πασντάν “ολοκληρώνεται και η αποθήκευση του νερού έχει αρχίσει”.
Σύμφωνα με το βίντεο, το φράγμα που βρίσκεται στην επαρχία Χεράτ θα αποθηκεύει περίπου 54 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, θα αρδεύει 130.000 στρέμματα γεωργικής γης και θα παράγει δύο μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Μπαραντάρ είχε υπογραμμίσει ότι το φράγμα ήταν “ζωτικής σημασίας και στρατηγικό έργο” για την επαρχία αυτή.
Ο ποταμός Χαριρούντ, που είναι επίσης γνωστός με τις ονομασίες Χάρι και Τετζέν, ρέει από τα βουνά του κεντρικού Αφγανιστάν έως το Τουρκμενιστάν, περνώντας από τα σύνορα του Ιράν με τις δυο αυτές χώρες.
Στη δήλωσή του, ο Μπαγαΐ τόνισε ότι το Ιράν περιμένει από το Αφγανιστάν να συνεργαστεί ώστε “η ροή των υδάτων των μεθοριακών ποταμών” να συνεχιστεί και να “καταργήσει τα εμπόδια που δημιουργούνται” στην πορεία τους.
Τον Μάιο του 2023, το Ιράν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους Αφγανούς αξιωματούχους σε σχέση με ένα άλλο έργο φράγματος, στον ποταμό Χελμάντ, τονίζοντας ότι το έργο αυτό βλάπτει τα δικαιώματα που έχουν στο νερό οι κάτοικοι της φτωχής επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Ιράν, η οποία τότε μαστιζόταν από την ξηρασία.