Διπλωματική αντεπίθεση: Η Ελλάδα απαντά στον Έντι Ράμα

Κοινοποίηση:
rama-thessaloniki

Η πρόσφατη ομιλία του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, ιδιαίτερα αναφορικά με τη σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα. Σε αυτή την ομιλία, που πραγματοποιήθηκε μπροστά σε 2.500 συμπατριώτες του, ο Ράμα τόνισε τη σημασία της προοπτικής για το μέλλον στις διμερείς σχέσεις.

 

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «η ιστορία δεν παραγράφεται», αναφερόμενες στην ανάγκη πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Αυτή η θέση αποτελεί μια ρητή προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισημάνθηκε από τους 27 κράτους μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2024.

Ο Έντι Ράμα, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να κοιτάξουν τις σχέσεις τους με μια νέα προοπτική, επικεντρωμένη στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Αυτή η δήλωση υποδηλώνει μια επιθυμία για συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, παρά τις ιστορικές εντάσεις που έχουν υπάρξει.

Την ίδια στιγμή, ο Έντι Ράμα τόνισε όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών ότι βλέπει την Ελλάδα «ως ένα ισχυρό εταίρο, μια χώρα που στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, η ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία και το θέμα των συντάξεων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στις επερχόμενες εκλογές στην Αλβανία, οι οποίες θα διεξαχθούν με την επιστολική ψήφο για πρώτη φορά μετά από την πτώση του κομμουνισμού.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για τη λέξη «Βόρεια Ήπειρος», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έναν νεκρό όρο με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «όποιος χρησιμοποιεί τον όρο αυτό, εθελοτυφλεί». Τη δήλωση αυτή επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου με τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Ακολούθησε η έκκληση προς τους ομοεθνείς του να ψηφίσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές προκειμένου ο ίδιος να ανεβάσει την αλβανική σημαία στις Βρυξέλλες το 2030, ενώ επισήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Κάλεσε, στη συνέχεια, τους μετανάστες, ιδίως αυτούς που δουλεύουν στον τουρισμό, να γυρίσουν στην Αλβανία, καθώς όπως υποστήριξε «υπάρχουν χαμηλότεροι φόροι και θέσεις εργασίας».

Στο τέλος της ομιλίας του, όπως είχε σημειώσει και στην επίσκεψη του στην Αθήνα πριν τέσσερις μήνες, είπε στους ομοεθνείς του «η Ελλάδα είναι το σπίτι σας όπως είναι όλων των Ελλήνων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: