Διπλωματικό θρίλερ: «Ολοκληρώθηκε» ξαφνικά η θητεία του Ρώσου πρέσβη Antonov στις ΗΠΑ, μετά από καταγγελία για απειλές

Κοινοποίηση:
35d6b7921e1e44a73bd4e0ccf6c5404d_XL

«Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Anatoly Ivanovic Antonov ολοκληρώνει τη θητεία του στην Ουάσιγκτον κι επιστρέφει στη Μόσχα», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, αργά το βράδυ του Σαββάτου 5/10.
Ο Ρώσος απεσταλμένος αναμένεται να έχει γυρίσει πίσω στη ρωσική πρωτεύουσα εντός των επομένων ωρών, σημείωσε επίσης στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Vedomοsti, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Anatoly Antonov ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα επιστρέψει αεροπορικώς στη Μόσχα τις επόμενες ώρες, δήλωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον στο TASS, όπως μετέδωσε το APA.
«Η πτήση αναχωρεί στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα) σήμερα», διευκρίνισε η διπλωματική αποστολή.
Ο Πρέσβης Antonov εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ στις 31 Αυγούστου 2017 και σύμφωνα με πληροφορίες η αναχώρησή του έρχεται μια μέρα αφότου κατήγγειλε πως δεχόταν «απειλές».
Γεννήθηκε το 1955, αποφοίτησε από το MGIMO το 1978.

Το 2004-2011 ήταν επικεφαλής του Τμήματος για Θέματα Ασφάλειας και Αφοπλισμού του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Από το 2011 έως το 2016, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.
Τον Δεκέμβριο του 2016 διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ήταν επικεφαλής της πρεσβείας κατά τη διάρκεια της πιο ταραχώδους περιόδου στην ιστορία των σχέσεων Μόσχας-Ουάσινγκτον.

Ο Anatoly Antonov ηγήθηκε του έργου της ρωσικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από μια σχεδόν άνευ προηγουμένου επιδείνωση των διμερών σχέσεων λόγω υπαιτιότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ακολουθούν σταθερά μια αντιρωσική πορεία και εφαρμόζουν κυρώσεις και άλλους διάφορους περιορισμούς κατά της Μόσχας, καθώς και παρέχουν οπλισμό στο καθεστώς του Κιέβου.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εισάγει επίσης με συνέπεια διάφορους περιορισμούς κατά των Ρώσων διπλωματών που εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν το Ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο και το 2018 στο Σιάτλ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής λέει ότι δέχθηκε απειλές στις ΗΠΑ

«Οι Ρώσοι διπλωμάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά ο πρέσβης Anatoly Antonov δέχονται απειλές για σωματική βία», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους.
«Έχω την αίσθηση ότι καθώς πλησιάζει η σημαντική ημέρα στην Αμερική -δηλαδή οι προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εργαστεί κανείς εδώ.
Οι επιθετικές διαδηλώσεις με προκλητικά συνθήματα και οι λεκτικές επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης της χώρας μας, καθώς και οι απειλές για σωματική βία εναντίον διπλωματών και του πρέσβη προσωπικά αποτελούν απόδειξη αυτού», δήλωσε ο Antonov.

Ο πρέσβης σημείωσε «αυστηρότερα μέτρα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης (εννοεί τα ρωσικά μέσα στις ΗΠΑ)», συμπεριλαμβανομένων «όλο και περισσότερων περιορισμών» όσον αφορά το έργο των Ρώσων δημοσιογράφων στη χώρα.
«Χιλιάδες, ακόμη και δεκάδες χιλιάδες κυρώσεις είναι σε ισχύ.
Περιορισμοί με κάθε ευκαιρία.
Κυρίως, ακόμη και αν αποκαλυφθούν ισχυρισμοί προπαγάνδας κατά της χώρας μας, οι κυρώσεις δεν αίρονται», είπε.

Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί διπλωμάτες, «πολεμούν» σε όλα τα μέτωπα, από την Ουκρανία, έως την Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν για το Ugledar (Vuleldar στα ρώσικα)»
Σύμφωνα με χθεσινά λεγόμενα του πρέσβη, «οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αποφεύγουν να σχολιάσουν την απελευθέρωση της Ugledar, επειδή τους είναι αδύνατο να παραδεχτούν την αποτυχία του σχεδίου τους να προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία».

«Η απελευθέρωση του Ugledar είναι μια ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι οι ατελείωτες προμήθειες όπλων στο Κίεβο σε βάρος των Αμερικανών φορολογουμένων απλά δεν έχουν νόημα», είπε.
«Προφανώς, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακινεί τους Ουκρανούς ηγέτες σε παράλογες προκλητικές πράξεις.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες προσπάθειες είναι μάταιες και θα οδηγήσουν μόνο σε περισσότερες απώλειες».

Δεν είναι εμφανές αν υπήρξε δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του από τις ρωσικές αρχές και οι απειλές είναι κάποιο, ενώ δεν είναι γνωστή η ποιότητα της σχέσης του με τον ΥΠΕΞ Sergei Lavrov.
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση για το αν, ποιος και πότε θα αντικαταστήσει τον κο Antonov, η «ολοκλήρωση» της θητείας του οποίου έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία»… αποφασίστηκε και ολοκληρώθηκε σε μια μέρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response