Διπλωματικό θρίλερ: Ο Στάρμερ ζητά διαβεβαιώσεις για τη βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία

Κοινοποίηση:
mc-kir-starmer-696x392

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό του Μαυρίκιου, Ναβίν Ραμγκούλαμ, σχετικά με τη στρατηγικής σημασίας βρετανοαμερικανική ναυτική βάση που βρίσκεται στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία.

 

Η κυβέρνηση του πρώην προεδρου Τραμπ έχει πλέον στη διάθεσή της πλήρη στοιχεία της συμφωνίας που έχει συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο για την παραχώρηση ελέγχου των νησιών στον Μαυρίκιο, αν και αυτή η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα.

Παρά το γεγονός ότι ο Κιρ Στάρμερ και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχαν συζητήσει το θέμα κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προεδρου, το ζήτημα τέθηκε σε συνομιλία μεταξύ του υπουργού εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και του Αμερικανού ομολόγου του Μάρκο Ρούμπιο πριν από λίγες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία μεταξύ Μαυρικίου και Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα υπονομεύσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, αναφέρει η Τέλεγκραφ επικαλούμενη διαφορετικές πηγές της.

Την Παρασκευή, ο Κιρ Στάρμερ ζήτησε από τον Μαυρικιανό ομόλογο του μία συμφωνία που για διασφαλίζει τη στρατιωτική βάση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για μια συμφωνία για τη διασφάλιση της στρατιωτικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία, η οποία θα εξασφαλίζει ισχυρή προστασία, μεταξύ άλλων από κακόβουλη επιρροή, και η οποία θα επιτρέψει στη βάση να συνεχίσει να λειτουργεί».

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Ρούμπιο και του κ. Λάμι, αναφέρεται ότι συζήτησαν τόσο την «κακόβουλη επιρροή της Κίνας» όσο και την ανάγκη για έναν «ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό».

Τον Οκτώβριο, ο κ. Ρούμπιο χαρακτήρισε τη συμφωνία για τα νησιά Τσάγκος «ανησυχητική, καθώς θα έδινε την ευκαιρία στην κομμουνιστική Κίνα να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης στον Μαυρίκιο».

Και πρόσθεσε: «Αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας στον Ινδικό Ωκεανό και απειλεί την κρίσιμη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ στην περιοχή».
Η κυβέρνηση Στάρμερ τώρα προσπαθεί να λειάνει τις αιχμές που προκαλεί η μεταβίβαση της βρετανικής κτήσης πίσω στον Μαυρίκιο ώστε να καθησυχάσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response