Έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη στη βόρεια Αϊτή κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα μελών συμμοριών, ανακοίνωσαν οι Αρχές, επεισόδιο που πυροδότησε διαδηλώσεις χθες Πέμπτη στο Πορτ-ο-Πρενς.
Πολίτες και αστυνομικοί, αγανακτισμένοι, έκαναν πορεία στους δρόμους της αϊτινής πρωτεύουσας, έστησαν οδοφράγματα, αποπειράθηκαν να καταλάβουν το γραφείο του αμφισβητούμενου πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί και εισέβαλαν στην πίστα του διεθνούς αεροδρομίου Toussaint Louverture, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου
Δεν μπόρεσαν να φθάσουν στο σαλόνι των διπλωματών, όπου βρισκόταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης, μετά την επιστροφή του από σύνοδο στο εξωτερικό. Ωστόσο υπήρξαν προβλήματα στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις αεροσκαφών. Εξάλλου, σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους.
Την Τετάρτη, «κακοποιοί» επιτέθηκαν τρεις φορές εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Λιανκούρ, στο βόρειο τμήμα της φτωχής χώρας της Καραϊβικής· «κατά τη διάρκεια της τρίτης επίθεσης», ένοπλοι που έκαναν έφοδο «σε όλα τα μέτωπα» εντέλει «σκότωσαν έξι από τους αστυνομικούς μας», δήλωσε ο Ζαν Μπρους Μιρτίλ, αξιωματικός της αστυνομίας, στο μικρόφωνο αϊτινού ραδιοφωνικού σταθμού.
Ανάμεσα στους έξι, τους τέσσερις αστυνομικούς, που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μέλη συμμοριών τους «έβγαλαν» από την κλινική όπου τους παρέχονταν φροντίδες «για να τους εκτελέσουν», πρόσθεσε ο αξιωματικός.
Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής, ο Φραντς Ελμπέ, ανακοίνωσε πως έθεσε τις δυνάμεις του σε «κατάσταση μέγιστης επαγρύπνησης», λίγη ώρα αφού η αστυνομία ανακοίνωνε τους θανάτους των έξι μελών της μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Δεκατέσσερις αστυνομικοί έχουν δολοφονηθεί από μέλη συμμοριών μέσα στον Ιανουάριο, με βάση καταμέτρηση του εθνικού συνδικάτου αστυνομικών της Αϊτής. Ο συνδικαλιστής Λιονέλ Λαζάρ αξίωσε οι Αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των μελών της αστυνομίας.
Η βία των συμμοριών και η ανθρωπιστική κρίση έχουν φθάσει σε επίπεδα που η Αϊτή είχε να βιώσει «δεκαετίες», τόνισε προχθές Τρίτη ο ΟΗΕ, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να σταλεί διεθνής οπλισμένη δύναμη, αίτημα που παραμένει στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας εδώ και τρεις μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.