Την ώρα που επί 27 ολόκληρα χρόνια παραμένει ουσιαστικά ανεξιχνίαστο το φρικιαστικό ξεκλήρισμα της τετραμελούς οικογένειας Χρυσαφίδη μέσα στην πολυτελή βίλα της Εκάλης και ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος Ταϊλανδός μπάτλερ κρύβεται ασφαλής στην πατρίδα του, κάποιοι επιτήδειοι που δείχνουν ότι δεν ξέχασαν την πρωτοφανή ομαδική σφαγή ξεπουλάνε όσο- όσο στο eBay τα «αναμνηστικά» της!
Τα ίχνη της οικογένειας χάθηκαν στις 17 Ιουνίου 1991. Τελευταία που είδε ζωντανούς τον Μιχάλη Χρυσαφίδη, την Αγγλίδα σύζυγό του Ελίζαμπεθ και τους γιους τους Γιώργο και Μιχάλη, ήταν μια οικογενειακή φίλη που τους επισκέφτηκε στην Εκάλη. Το επόμενο πρωί, ο επιχειρηματίας δεν πήγε στο εργοστάσιο και οι συνεργάτες του που τηλεφώνησαν στο σπίτι άκουσαν τον Ταϊλανδό μπάτλερ να τους λέει ότι η οικογένεια είχε φύγει για διακοπές και θα επέστρεφε στις 28 Ιουνίου.
Το πτώμα της μητέρας, Λιζ, βρέθηκε στο τρίτο δωμάτιο του υπογείου, ντυμένο με ένα ακριβό φόρεμα, αλλά χωρίς εσώρουχο. Ο θάνατός της υπολογίζεται ότι επήλθε στις 23 Ιουνίου κι αυτό αποτελεί το μεγάλο ανεξιχνίαστο μυστήριο της μαζικής σφαγής, αφού τότε ο βασικός ύποπτος είχε φύγει από τη χώρα! Είχε, άραγε, συνεργούς ο Ταϊλανδός μπάτλερ; Κι αν ναι, ποιοι μπορεί να ήταν;
Τα όπλα με τα οποία δολοφονήθηκαν μετά τον ανελέητο ξυλοδαρμό τους τα μέλη της οικογένειας, μια βαριοπούλα, ένα τσεκούρι και ένα σκερπάνι, βρέθηκαν στο λεβητοστάσιο και κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας. Στο χρηματοκιβώτιο της βίλας, βρέθηκαν χρυσαφικά, ομόλογα και διάφορα έγγραφα, όχι όμως χρήματα που προφανώς ο δράστης είχε πάρει μαζί του.
Η φυγή στην Ταϊλάνδη
Η προσφιλής ατάκα του ήρωα του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Σέρλοκ Χολμς, “the butler did it” (ο μπάτλερ το έκανε), βρήκε σ’ αυτή την εφιαλτική υπόθεση την απόλυτη εφαρμογή της. Οι κινήσεις του Πρασέρτ Σερτουασάνα καταγράφηκαν μια προς μια από τους αστυνομικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών…
Το σχέδιο είχε αρχίσει να λειτουργεί από τις 19 Ιουνίου, όταν η σύζυγός του, Ουαζίτα που είχε παντρευτεί μόλις δυο μήνες πριν, πήγε μαζί με τη μητέρα του Ταϊλανδού, Κάνυα και την αδελφή της Μαλιράτ, να βγάλουν αεροπορικά εισιτήρια για την Ταϊλάνδη. Χρήματα από την βίλα της οικογένειας δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αγορά των εισιτηρίων, που η θεία του μπάτλερ πλήρωσε με δανεικά. Η αναχώρησή τους για τη Μπανγκόκ διαπιστώθηκε ότι έγινε στις 5.40΄ το απόγευμα της 21ης Ιουνίου.
Τότε, όμως, η Ελίζαμπεθ Χρυσαφίδη ήταν ζωντανή, ίσως μάλιστα ζούσε ακόμη και ο σύζυγός της! Ποτέ δεν έγινε γνωστό ποιος ή ποιοι άλλοι μπορεί να ήθελαν το κακό τους με τόσο μίσος, ώστε να έφτασαν στο σημείο να κατακρεουργήσουν τα παιδιά τους μπροστά στα μάτια τους.
Ανούσια ανταλλαγή πληροφοριών
Σύμφωνα με εφημερίδα και τον δημοσιογράφο Μάνο Τσαγκαράκη η Ελλάδα δεν έχει συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Ταϊλάνδη ώστε να ζητηθεί η έκδοση του 28χρονου μπάτλερ, παρ’ όλα αυτά ζητήθηκε από την τοπική Αστυνομία να ανακρίνει. Η μόνη ενημέρωση που υπήρξε, ήταν ότι είχε ανακριθεί ο πατέρας του που μόλις είχε βγει από την φυλακή, αλλά δεν γνώριζε πού βρισκόταν ο γιος του.
Και ενώ ο Σερτουσουάνα παρέμενε «φάντασμα», το 1993 και το 1995 έφτασαν στην Αθήνα δυο αποστολές Ταϊλανδών ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας μαζί με εισαγγελείς, που ζήτησαν και πήραν αντίγραφα της δικογραφίας, δηλώνοντας ότι –αν προέκυπταν στοιχεία- θα παρέπεμπαν σε δίκη τον Σερτουασάνα. Από τότε, όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση…
dikastiko.gr
ΠΟΙΟΣ ΧΕΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΑΤΟΜΙΣΤΗ ΜΟΥΝΟΠΑΝΙΔΗ