Δολοφονία φοιτήτριας στη Γαλλία: «Φοβόμασταν την αυτοκτονία, όχι ένα ακόμα έγκλημα» λέει η δικηγόρος του Μαροκινού

Κοινοποίηση:
kl;jkl;kl;

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τον θάνατό της 19χρονης Φιλιπίν, η σορός της οποίας εντοπίστηκε το Σάββατο (21/9) μίλησε η πρώην δικηγόρος του 22χρονου Μαροκινού Ταχάν Ο., ο οποίος μέχρι τώρα θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύθηκε σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, η πρώην δικηγόρος του Τάχα O., Λόρα Μποβουά, μίλησε για το ενδεχόμενο υποτροπής του πρώην πελάτη της. «Φοβηθήκαμε μια αυτοκτονία, όχι ότι θα διέπραττε κι άλλο έγκλημα», δήλωσε.

Ο Τάχα Ο. είχε ήδη καταδικαστεί για βιασμό από το δικαστήριο ανηλίκων της Pontoise τον Μάρτιο του 2022, ενώ και ο ίδιος ήταν ανήλικος.

Ο ύποπτος συνελήφθη στην Ελβετία το βράδυ της Τρίτης, καθώς πιθανότατα προσπαθούσε να διαφύγει από τη Γαλλία. Είχε αποφυλακιστεί τον Ιούνιο του 2024 μετά από πενταετή ποινή φυλάκισης, και από τότε τελούσε υπό καθεστώς υποχρέωσης απέλασης από τη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές προχωρούν σε αίτημα έκδοσης προς τις ελβετικές αρχές για να επιστρέψει στη Γαλλία και να δικαστεί.

Σημειώνεται ότι η Φιλιππίν, που βρισκόταν στο τρίτο έτος σπουδών της στο τμήμα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Μηχανικής, είχε θεαθεί για τελευταία φορά την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, μετά το γεύμα της στο εστιατόριο του Crous κοντά στο Bois de Boulogne, γύρω στις 2 μ.μ. Σκόπευε να επισκεφθεί το σπίτι των γονιών της στο Montigny-le-Bretonneux.

Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία στο σώμα της, αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις και εμπειρογνωμοσύνες.

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα διέπραττε κι άλλο έγκλημα, λέει η δικηγόρος

Για την Λόρα Μποβουά, το ζήτημα δεν είναι η «μετανάστευση» αλλά η «αποκατάσταση των βιαστών». Η ίδια πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την παρακολούθηση και την επανένταξη των βιαστών. «Σε ό,τι με αφορά, το θέμα δεν είναι η μετανάστευση», λέει. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα και να μην τους αφήσουμε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους όταν βγουν από τη φυλακή», δήλωσε στη Le Parisien.

Σημειώνεται ότι κατά την αποφυλάκισή του, ο Τάχα O. τοποθετήθηκε σε κέντρο κράτησης εν αναμονή της απέλασής, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. «Είχα ζητήσει εκπαιδευτικά μέτρα για τον Τάχα, συμπληρωματικά με την ποινή του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μόνιμη και συνεχή κοινωνικοεκπαιδευτική παρακολούθηση», συμπληρώνει η τέως δικηγόρος του 22χρονου.

Η Λόρα Μποβουά αναφέρεται στον 22χρονο Μαροκινό ως ένα «πολύ μοναχικό άτομο». «Ήμουν το μόνο άτομο (εκτός της φυλακής) με το οποίο ο Τάχα είχε επαφή», λέει. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα επιτιθόταν και σε άλλη κοπέλα. «Υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις στα δικαστήρια ότι κινδύνευε να κάνει κακό στον εαυτό του. Φοβόμασταν την αυτοκτονία, όχι ότι θα κάνει κι άλλο έγκλημα».

Η δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση πολλών ηγετών από ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού χώρου. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, σε εμφάνισή του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού France 2, είπε ότι το κράτος «απέτυχε» στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σύστημα δικαιοσύνης «ανεύθυνο».

Ο αρχηγός του Rassemblement National βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα προτείνουν σε «λίγες ημέρες» την «επαναφορά της διπλής ποινής» για τους αλλοδαπούς που διαπράττουν έγκλημα ή αδίκημα, δηλαδή την απέλαση μετά την καταδίκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: