Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ρωσικό πλοίο με πυραύλους από το Ιράν

Κοινοποίηση:
thalassa

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το βρετανικό Sky News, δορυφορικές εικόνες έχουν καταγράψει ένα φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο φέρεται να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν. Το πλοίο, γνωστό ως «Port Olya 3», εντοπίστηκε να διασχίζει την Κασπία Θάλασσα με προορισμό ένα λιμάνι της Ρωσίας.

 

Η αναφορά υποδεικνύει ότι το πλοίο μετέφερε περίπου 220 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fath-360, οι οποίοι προορίζονται για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μια ουκρανική πηγή και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας.

Το «Port Olya 3» έφτασε στο λιμάνι Port Olya, που βρίσκεται στην περιοχή του Αστραχάν στη νότια Ρωσία, στις 4 Σεπτεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς η μεταφορά όπλων μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Οι δορυφορικές εικόνες εντόπισαν το «Port Olya 3» στο λιμάνι Amirabad του Ιράν μόλις έξι ημέρες νωρίτερα, στις 29 Αυγούστου. Μέσα σε αυτές τις 6 ημέρες, το πλοίο είχε κλείσει τον αναμεταδότη του για να μην εντοπίζεται η θέση του

 

Αν και η ενεργοποίησή τους από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό σε οποιοδήποτε πλοίο βάρους 300 μεικτών τόνων και άνω, η πρακτική των κλειστών αναμεταδοτών γίνεται όλο και πιο συχνή στην Κασπία Θάλασσα, καθώς Ιράν και Ρωσία συνεχίζουν το εμπόριο οπλων, αναφέρει το Sky News.

Μετά την άφιξη των βαλλιστικών πυραύλων στο ρωσικό λιμάνι, δεν είναι σαφές που μεταφέρθηκαν. Ωστόσο, η ουκρανική πηγή είπε ότι είναι πιθανό να σταλούν σε ένα στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης που ονομάζεται «Ashuluk» για να γίνει περαιτέρω εκπαίδευση πριν χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Το «Port Olya 3» είναι μεταξύ των πλοίων στον πιο πρόσφατο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.

 

Οι αποκαλύψεις του βρετανικού μέσου έρχονται μία μερά μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανόν θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Μόσχα και Τεχεράνη έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

 

Πηγή: Sky News 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response