Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί τον Ζελένσκι αρκετά σημαντικό για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η στάση του Τραμπ φαίνεται να απομακρύνει τις ΗΠΑ από την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και προειδοποίησε ότι αν δεν δράσει άμεσα, η χώρα του μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους. Οι δηλώσεις αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Fox News, ο Τραμπ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στο Κίεβο ήταν «χαμένος χρόνος». «Πραγματικά εύχομαι να μην είχε πάει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν είπε: «Ο Πούτιν θέλει να κάνει μια συμφωνία. Και δεν χρειάζεται να κάνει μια συμφωνία, γιατί αν ήθελε, θα έπαιρνε ολόκληρη τη χώρα. Δεν προσπαθώ να τον κάνω να φανεί καλύτερος. Σας λέω απλώς το γεγονός ότι ο πόλεμος δεν έπρεπε να είχε γίνει ποτέ».
Ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022. «Αλλά δεν είχε λόγο να επιτεθεί».
«Ο Μπάιντεν είπε λάθος πράγματα. Ο Ζελένσκι είπε τα λάθος πράγματα. Δέχθηκαν επίθεση από κάποιον που είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο δυνατός. Που είναι κακό να συμβαίνει και δεν πρέπει να το κάνει κάποιος. Αλλά η Ρωσία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί με τον σωστό τρόπο. Και όλοι αυτοί οι νεκροί δεν πρέπει να είναι νεκροί, και όλες αυτές οι πόλεις δεν πρέπει είχαν καταστραφεί τώρα», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Ο Ζελένσκι λέει ότι δεν προσκλήθηκε σε μια συνάντηση, αλλά δεν ήταν προτεραιότητα γιατί έκανε τόσο κακή δουλειά στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα. Νούμερο ένα, δεν έπρεπε να είχες πόλεμο, και αν είχες, θα έπρεπε να είχε λυθεί και διευθετηθεί αμέσως».