Δυσάρεστες εξελίξεις στη Λιβύη: Μόνιμη τουρκική παρουσία στα δυτικά – Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σ. Αραβία ετοιμάζουν νέα στρατηγική

Κοινοποίηση:
χαφταρ

Τι αναφέρει αραβικό ΜΜΕ
Η κατάληψη της στρατηγικής αεροπορικής βάσης al-Watiya από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) έχει βοηθήσει την Τουρκία να βάλει “βαθιά το πόδι τoυ” στη χώρα.

Η κατάληψη της βάσης θεωρείται από τους αναλυτές ως βασική στρατηγική νίκη που θα επιτρέψει στο GNA να στρέψει την προσοχή του στην εκκαθάριση των δυνάμεων του LNA από περιοχές νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Ωστόσο, το Arab Weekly, επικαλούμενο ειδικούς εμπειρογνώμονες, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της νίκης του GNA, προωθούν την στρατηγική της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός δικτύου στρατηγικών στρατιωτικών βάσεων γύρω από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Τουρκία έχει ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής με υπερπόντιες βάσεις της σε χώρες όπως το Κατάρ, η Σομαλία και το Σουδάν.

Ο πρωθυπουργός της GNA Fayez al-Serraj θα μπορούσε να παραδώσει τον έλεγχο της βάσης al-Watiya στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η συμμετοχή στη Λιβύη αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική, αναφέρει ειδικός αναλυτής.

Ο LNA του στρατηγού Χ.Χαφτάρ ξεκίνησε μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019 μετά την κατάληψη μεγάλου μέρους της χώρας.

Όμως, η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων από την Τουρκία βοήθησε την κυβέρνηση της Τρίπολης να αντιμετωπίσει την επίθεση του Χαφτάρ, ενώ τον Νοέμβριο, Τουρκία και GNA υπέγραψαν ένα νέο στρατιωτικό μνημόνιο με το οποίο τουρκικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν ως σύμβουλοι στην χώρα.

Αναφορές στα ΜΜΕ δηλώνουν ότι χιλιάδες Σύριοι μαχητές από αντιπολιτευόμενες τουρκικές φατρίες της Συρίας πολεμούν τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ένας απόστρατος αξιωματικός της Λιβύης είπε στο Arab Weekly ότι, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του GNA, οι τουρκικές δυνάμεις ήταν που έφτασαν πρώτες στη βάση al-Watiya μετά από επανειλημμένες επιθέσεις στις δυνάμεις του LNA που σταθμεύουν εκεί με επιθέσεις drone και βομβαρδισμό από τουρκική Φρεγάτα.

Η απώλεια της αεροπορικής βάσης, την οποία κατείχαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ από το 2014, θα αναγκάσει τους ξένους υποστηρικτές του LNA, (Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), να επανεξετάσουν το εάν οι αντάρτες με έδρα την Ανατολή μπορούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας γράφει ο Guardian.

Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν επίσης ανησυχίες ότι το αεροδρόμιο της al-Watiya θα καταστεί στρατηγική βάση για την Τουρκία, ειδικά εάν η Άγκυρα δείξει ενδιαφέρον για τις νότιες πετρελαιοπηγές της χώρας.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, η Turkish Petroleum, έχει ήδη υποβάλει αίτηση για έναρξη γεώτρησης σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, τα οποία σκιαγράφησε μια αμφισβητούμενη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με το GNA, ανέφερε σήμερα Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντόνμεζ.

Παρά το πλήγμα στον Χαφτάρ, ο στρατηγός του LNA συνεχίζει να ελέγχει τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στα ανατολικά, εμποδίζοντας την εξαγωγή πετρελαίου της Λιβύης.

“Ωστόσο, η κατάληψη της αεροπορικής βάσης al-Watiya είναι η μεγαλύτερη νίκη του GNA από την επίθεση της Τρίπολης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο”, δήλωσε ο ακτιβιστής Thomas van Linge με έδρα το Άμστερνταμ.

“Η κίνηση έχει ουσιαστικά «εκαθαρίσει ολόκληρη τη δυτική πλευρά από τις δυνάμεις του LNA”, έγραψε ο van Linge στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, GNA και Τουρκία εξέφρασαν κριτική για το ναυτικό αποκλεισμό της Μεσογείου, το οποίο θεωρούν ότι εφαρμόζει η επιχείρηση Irini, ως μέρος μιας προσπάθειας της ΕΕ να επιβάλει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Το GNA ανακοίνωσε ότι η εστίαση στην επιβολή του εμπάργκο όπλων από τη θάλασσα κλείνει τα μάτια στην προμήθεια όπλων του Χαφτάρ από αέρος και το έδαφος της Αιγύπτου.

«Δεν υπάρχει νομική βάση για αυτήν την επιχείρηση χωρίς επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Λιβύης. Επομένως, αυτή υποστηρίζει μόνο το Χαφτάρ», δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χούλουσι Ακάρ για την Επιχείρηση Ειρήνη.

Ενώ οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική προχωρούν, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) ανέφερε τη Δευτέρα ότι στη Λιβύη έφτασε ένα νέο σώμα μισθοφόρων.

«Εκατόν είκοσι μαχητές των υποστηριζόμενων φατριών έχουν φτάσει σε στρατόπεδα κατάρτισης στη νότια Τουρκία» από την περιοχή του Αφρίν «μετά από ειδική εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην τουρκική επικράτεια», ανέφερε η ομάδα παρακολούθησης.

Τίποτα φαίνεται να μην σταματά τον Τούρκο σουλτάνο που είναι στο απόγειο της δύναμης του και στη Λιβύη, αφού συμμετείχε πιο ενεργά σε σχέση με άλλες χώρες. Εκεί ψηλά που ανέβηκε όμως όταν θα πέσει θα κάνει πολύ μεγάλο πάταγο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Με λιγα λογια τον πινει καλααα ο φιλος σας ο χαφταρ αχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Comments are closed.